2017. május 3., szerda

Szarért-húgyért adtál el a vasúti kocsikat; nyomozás indul

Több mint hatvan házkutatást hajtott végre a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerdán kilenc megyében és Bukarestben.


CFR Marfă, DIICOT, bűncselekmény, korrupció, Románia,
Forrás: CFR
Az ügyészek egy negyventagú bűnszövetkezetet lelepleztek le, amely több mint hatmillió eurós kárt okozott a román államnak kiszuperált vasúti kocsik piaci ár alatti értékesítésével.

Speciális ócskavas


A DIICOT közleménye szerint a terheltek 2450 tehervagont értékesítettek tonnánként 120 euróért egyszerű ócskavasként, holott a vasúti kocsik szerkezeti elemei a tonnánként 176 eurót érő, úgynevezett „nehéz vasból”, illetve a tonnánként 219 eurót közelítő „speciális vasból” (acélból) készültek. A mintegy 49 ezer tonnányi ócskavas ár alatti értékesítéséből származó haszon egy Călărași megyei hulladékhasznosító vállalathoz került.

A vádhatóság bűnszövetkezet létrehozása, csalás és sikkasztás gyanújával indított eljárást a terheltek ellen, akiket előállításukat és a házkutatásokat követően Temesvárra, a nyomozást koordináló Temes megyei DIICOT székházába szállítanak kihallgatásra.

Kecskére káposztát


Sajtóértesülések szerint az ügyben gyanúsítottként szerepel a román államvasutak teherszállító vállalatának teljes vezetősége, beleértve a tavaly decemberben leváltott és a jelenlegi, ideiglenes vezérigazgatót is. A CFR Marfă szerdán közleményt adott ki, miszerint az ócskavasként értékesített vagonokat jogszerűen szuperálták ki.

Az állami tulajdonban lévő CFR Marfă a legnagyobb szereplő a román vasúti áruszállításban, tavaly az első fél évben a piac 45,7 százalékát tudhatta magáénak.


Bár a 2008 óta veszteségesen működő vállalat felhalmozott adósságából 375 millió eurót eltöröltek a 2013-as sikertelen privatizációs próbálkozás alkalmával, a CFR Marfă továbbra is csődközeli állapotban várja a jövőre esedékes újabb magánosítási kísérletet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI