2017. május 4., csütörtök

Most a parlamentben próbálja meghekkelni a demokráciát a szociáldemokrata bűnbanda

Szerdai ülésén a szenátus jogi bizottsága a Szociáldemokrata Párt szenátorainak szavazatával törölte a korrupciós cselekményeket a bűncselekmények listájáról.


resist, Románia, közkegyelem, PSD-ALDE, Traian Băsescu, román parlament, korrupció, Grindeanu-kormány, Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, RMDSZ
Korrupcióellenes tüntetők a bukaresti kormány épülete előtt 2017. május 3-án — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A bizottság a korrupciós bűncselekményekért szabadságvesztésüket töltő elítéltekre is kiterjesztette a a kormány által januárban kezdeményezett — még parlamenti vitán lévő — közkegyelmi törvény tervezetét.

Nulladik pont?


A módosítást a Népi Mozgalom Pártjának szenátoraként politizáló Traian Băsescu volt államfő is támogatta arra hivatkozva, hogy a korábbi törvényekbe bele volt kódolva az illegális pártfinanszírozás, ezért az átmenet időszaka után most „új kezdetre”, közkegyelemre van szükség a román közéletben, a politikusokat fel kell szabadítani az ügyészek nyomása alól.

RMDSZ — ezúttal a jó oldalon


A jogi bizottságban az RMDSZ és a jobbközép ellenzék szenátorai a módosító javaslat ellen voksoltak.


#resist reloaded


A döntés hírére ismét korrupcióellenes tüntetők százai gyűltek össze a bukaresti kormány épülete előtt, ahol februárban százezrek demonstráltak a Btk. szigorának enyhítése ellen.


A Grindeanu-kormány a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva dolgozta ki közkegyelmi tervezetét, valójában a bebörtönzött korrupt politikusokat akarja kiszabadítani.

A kormány épülete előtt összegyűlt tüntetők az kiabálták, hogy a politikusok nem korrupcióért bebörtönzött társaik kiszabadítására kaptak választói felhatalmazást.

Közben az ország más nagyvárosaiban is — Kolozsváron, Nagyszebenben, Brassóban és Konstancán — korrupcióellenes tüntetők tucatjai vonultak utcára, arra figyelmeztetve a kormánytöbbséget, hogy készek újraindítani a februárban elült tiltakozási hullámot, ha a korrupcióért elítéltek is kegyelmet kapnak.

A Grindragnea színjáték


Sorin Grindeanu miniszterelnök Facebook-bejegyzésben határolódott el a parlamenti bizottság döntésétől, amelyet állítása szerint a kormány nem támogat. Grindeanu szerint a kormány a tervezet eredeti változatát támogatja, amely nem részesítette volna kegyelemben a korrupciós bűncselekményekért bebörtönzött elítélteket.

Késő este Liviu Dragnea, az SZDP elnöke is azt írta közösségi oldalára, hogy elítéli a jogi bizottságban született döntést és nem támogatja, hogy a közkegyelmet a korrupciós bűncselekményekre is kiterjesszék. Azt ígérte: beszélni fog a jogi bizottság SZDP-s tagjaival, hogy a tervezet végső formája ne tartalmazza a szerdán megszavazott módosítást.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

A balliberális kormánytöbbség a februári korrupcióellenes tüntetéshullám elcsendesedése után áprilisban tűzte napirendre a szenátusban a közkegyelmi törvényjavaslatot; a jogi bizottság az utóbbi hetekben számos más ponton is módosította a kormány tervezetét.

A tervezet jelenlegi formája szerint:
  1. három évvel csökkentenék minden — tíz évnél nem hosszabb szabadságvesztéssel sújtott — elítélt büntetését, kivéve az erőszakos, szexuális, kiskorúak ellen irányuló és más súlyos bűncselekmények elkövetőit;

  2. a hatvan év feletti elítéltek, továbbá a várandós, vagy 14 éves kiskorút nevelő nők büntetési tételét megfeleznék;

  3. a 70 év feletti elítéltekét teljesen elengednék.

A közkegyelmi tervezetet hatályba lépéséhez a szenátus plénumának és a képviselőháznak is meg kell szavaznia, Klaus Iohannis államfőnek pedig bármilyen törvényt egyszer joga van mérlegelésre visszaküldeni a parlamentnek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI