2017. május 31., szerda

Megérkezett Székelyföldre Károly herceg

Amint azt mi is megírtuk, hétfő délután egy rövid kolozsvári kitérővel kezdetét vette a brit trónörökös immár hagyományosnak mondható évi erdélyi látogatása. 


Charles herceg, Erdély, Károly herceg, magyarság, Románia, Székelyföld, Zalánpataka,
Károly walesi herceg a kürtőskalács készítését figyeli zalánpataki birtokának udvarán — Fotó: Kátai Edit/MTI (a kép a tavalyi látogatás alkalmával készült)
Miután Kolozsváron átvette a Babeş-Bolyai Tudományegyetem díszdoktori oklevelét, „Erdély hercege” a háromszéki Zalánpatakra utazott.

1998 óta jár vissza évről évre Erdélybe


Károly herceg, aki magánúton van Erdélyben, a keddi napot a zalánpataki birtokán töltötte, amelyet 2008-ban vásárolt, és ahová rendszeresen ellátogat az utóbbi években május végén vagy június elején. „Erdély hercege” Zalánpatakon találkozott barátjával, Kálnoky Tibor gróffal és családjával, majd a faluban és a környékén sétált.

Erdélyi látogatásai során „a hazajáró vendég” rendszerint hagyományőrző eseményeken és rendezvényeken vesz részt, sok időt tölt a szabadban, erdei és falusi sétákra megy. Mint ismeretes, a brit trónörökös több erdélyi településen is parasztházakat vásárolt, melyeket a helyi hagyományokat szem előtt tartva újíttatott fel.

Károly herceg szerdán a Brassó megyei Szászfehéregyházára utazik, ahol szintén vásárolt birtokot, és ahol 2016-ban megnyitotta a falusi hagyományok megőrzését, a gazdálkodást és a fenntartható fejlődés előmozdítását célul kitűző Walesi Herceg Képzési Központot.

Vissza a gyökerekhez


A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.