2017. május 5., péntek

Ferenc pápa romániani látogatása „majdnem biztos”

„Majdnem biztos”, hogy jövőre Romániába látogat Ferenc pápa — jelentette ki Ioan Robu, Bukarest római katolikus érseke pénteki sajtótájékoztatóján Kolozsváron.


Ferenc pápa, katolikus egyház, Románia, Vatikán, Ferenc pápa Romániába látogat, Ferenc pápa romániai látogatása,
Ferenc pápa — Fotó: Andrew Medichini/AP/MTI
Az érsek úgy vélekedett, a pápa romániai látogatását össze lehetne kapcsolni a kommunista börtönökben mártírhalált halt hét görögkatolikus püspök boldoggá avatásával.

Nem tudjuk, mikor jön, de majdnem biztosak vagyunk benne, hogy jövő évben el fog jönni” — fogalmazott az érsek, hozzátéve: bízik benne, hogy az egyházfő hozzájárul majd ahhoz, hogy a hét mártír püspök boldoggá avatása ebből az alkalomból történjen meg.

Florentin Crihălmeanu, a Kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspöke úgy nyilatkozott: a hét püspök boldoggá avatási iratcsomója már a bíborosok asztalán van.

A két egyházi méltóság a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) idei első plenáris ülésén vett részt, amelyet május 3-5. között tartottak Kolozsváron.

Az ülésen 15, római- és görögkatolikus püspök, valamint Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa és Anton Coşa kisinyovi püspök vett részt.

Csíksomlyóra is várják Ferenc pápát


Jakubinyi György gyulafehérvári érsek az MTI-nek telefonon elmondta: a püspöki konferencia megszavazta, hogy a pápa Csíksomlyón találkozzék a romániai katolikus egyházban többségben levő magyar híveivel. Hozzátette: az erre vonatkozó meghívót a jövő héten küldi el Rómába. Szerinte ezt az is indokolná, hogy az idén 450 éves a csíksomlyói búcsú.

Nem a centenáriumra jön 


A gyulafehérvári érsek szerint kizárt, hogy Ferenc pápa Románia és Erdély egyesülése centenáriumára érkezzen az országba.


Hozzátette: a nuncius már tavaly tisztázta, hogy a pápa látogatása lelkipásztori jellegű lehet, és nem kapcsolható össze polgári és politikai évfordulókkal.

Jakubinyi György úgy vélte, ha a politikusok mégis megpróbálnák összekapcsolni Nagy-Románia megalakulásának az évfordulójával, ennek az lenne a következménye, hogy a hívek távol maradnának a pápalátogatás helyszíneitől. Felidézte: 1999-ben az ortodox egyház nem járult hozzá, hogy a Bukarestbe látogató II. János Pál pápa az erdélyi híveit is felkeresse.

„Mi, püspökök ott voltunk Bukarestben, de a híveink nem jöttek el” — idézte fel az érsek. Az erdélyi látogatást szerinte az teszi indokolttá, hogy Romániában mind a római katolikus, mind a görög katolikus hívek többsége Erdélyben él.

A pápalátogatás mindhárom hivatalos feltétele teljesült


A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia és Klaus Iohannis államfő már korábban, a Romániában többségi ortodox egyház feje, Dániel pátriárka pedig az idén küldött meghívót Ferenc pápának.

A Szentszék azt közölte, hogy Ferenc pápa 2017-es programjába semmiképpen nem iktatható be a látogatás, de 2018-ban lehetséges, hogy az egyházfő sort kerít rá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI