2017. május 10., szerda

Lefokozták a korruptaknak közkegyelmet javasló PSD-s szenátort

Megfosztották frakcióvezetői, illetve a román szenátus jogi bizottságának elnöki tisztségétől Șerban Nicolae szenátort a román szociáldemokraták.


PDS, Șerban Nicolae, btk.-módosítás, közkegyelem, Románia,
Șerban Nicolae — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Nicolae bűne: a korrupcióért bebörtönzött elítéltekre is ki akarta terjeszteni a közkegyelmi tervezetet.

A szankciókat Liviu Dragnea pártelnök javaslatára fogadta el szerdán a Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottsága. Nicolaenak azt rótták fel, hogy kezdeményezésével kárt okozott a párt megítélésének.

A pártelnök azt állította, hogy a szenátus jogi bizottságában tevékenykedő párttársai — élükön Nicolaéval bizottsági elnökkel — az SZDP „több ízben kifejtett álláspontját” figyelmen kívül hagyva, a pártvezetés felhatalmazása nélkül fogadtak el olyan módosító javaslatot, amely a korrupciós bűncselekményekért bebörtönzött elítéltekre is kiterjesztette volna a közkegyelmi tervezet hatályát.

Az újabb közfelháborodási hullámot, utcai tüntetéseket kiváltó módosítást már másnap visszavonta a bizottság, miután az SZDP elnöke bejelentette, hogy nem támogatja a kezdeményezést, nehezményezve, hogy emiatt pártját ismét a „korruptak” védelmezőjeként állítja be az ellenzék.

Szerdai sajtóértekezletén Dragnea már azt is megkérdőjelezte, hogy a közkegyelmi tervezet elérheti-e eredeti célját, vagyis hozzájárulhat-e a börtönök tehermentesítéséhez.


A hét elején megjelent statisztikák szerint alig több mint négyszáz rab szabadulna, ha — az erőszakos és korrupciós bűncselekményekért elítéltek kivételével — minden tíz év alatti büntetésből három évet elengednének. Romániában viszont nyolcezer elítéltet kéne kiengedni a több mint 27 ezer közül ahhoz, hogy a bent maradóknak legalább négy négyzetméternyi hely jusson fejenként, ahogyan azt az európai szabványok előírják.

Dragnea közölte: leállítják a közkegyelmi tervezet vitáját, amíg az igazságügyi minisztérium kidolgozza a börtönök túlzsúfoltságának enyhítését célzó teljes törvénycsomagot.

Sajtóértesülések szerint az SZDP-ben feszültséget okozott a szenátusi frakcióvezető „feláldozása” és Dragnea pálfordulása, aki év elején még a frissen hivatalba lépett Grindeanu-kormány egyik sürgős teendőjének nevezte a közkegyelmi törvény elfogadását.

Az SZDP szenátusi frakciójának vezetését Mihai Fifor, a jogi bizottságét Robert Cazanciuc veszi át. Fifor korábban is betöltötte már a frakcióvezetői tisztséget, Cazanciuc pedig a Ponta-kormány idején igazságügyi miniszter volt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI