2017. május 30., kedd

Kanyaró Csíksomlyón: pontosított álláspontján a Hargita megyei tisztifőorvos

Hargita megye és Csíkszereda elöljárója kedden közös videóüzenetben reagált Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa hétfői közleményére.


Csíksomlyó, egészségügy, kanyarójárvány, pünkösdi búcsú, zarándokok, Tar Gyöngyi
Érkeznek a zarándokok — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Borboly Csaba és Ráduly Róbert szerint nincs okuk aggodalomra a szombaton tartandó csíksomlyói búcsúra induló zarándokoknak, nem áll fenn annak a veszélye, hogy kanyaróval fertőződjenek meg.

Üzenetükben arra reagáltak, hogy Tar Gyöngyi hétfői nyilatkozatára, amiben a közegészségügyi szakember a kanyaró elleni oltás szükségességére figyelmeztette a csíksomlyói zarándokokat.

Elmondta: egy félnomád életmódban élő csíksomlyói közösségben az elmúlt időszakban 18 kanyarós megbetegedést észleltek, és megtörténhet, hogy a környezetükben olyanok élnek, akik már fertőznek, de még nem mutatják a betegség tüneteit. A szakember elmondta: a kétszeri beoltás biztos védelmet nyújt a kanyaró ellen, de azt javasolta, hogy:
  • beoltatlan csecsemőket ne hozzanak a zarándoklatra, és
  • a fiatal felnőttek próbálják tisztázni, mielőtt útra kelnének, hogy megkapták-e a teljes védettséget jelentő második oltást is.

  ▼ Hirdetés
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
☼☽ Székelyföld lovas portálja▲

A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata által kiadott közlemény Tar Gyöngyi tisztifőorvost is idézi, aki nyomatékosítja, hogy nincs ok a pánikra, hiszen a kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek. Azt is hozzátette, hogy a lakosság nagy része megkapta az oltást, és ez védettséget biztosít számára.

A közlemény Urbán Erik ferences szerzetest a zarándoklat főszervezőjét is idézte, aki szerint minden évben történnek sajnálatos esetek, és azt javasolják a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún.
Az előkészületek zavartalanul, rendben folynak, a pünkösdi búcsúra zarándokolókat szeretettel várjuk a kegyhelyre, amely elő van készítve az előző évekhez hasonlóan a nagyszámú zarándokcsoport fogadására”  mondta a szerzetes.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.