2017. május 11., csütörtök

Juncker szerelemes Romániába

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön először látogatott Romániába, amióta az EB elnökévé megválasztották; a román parlamentbe való érkezésekor Juncker a legszívélyesebben Traian Băsescu volt államfőt üdvözölte, akit homlokon csókolt.


Jean-Claude Juncker, Románia, Európai Unió, Európai Bizottság
Jean-Claude Juncker — Fotó: Olivier Hoslet/EPA/MTI
Majdnem szerelem az, ami köztem és Románia között van” — jelentette ki Juncker később egy, az Európai Unió jövőjéről folytatott beszélgetésen.

Büszke arra, amit Romániáért és Európárt tett

Nagyon örülök, hogy Romániában lehetek. Utoljára 2003-ban voltam itt, és rövidesen távozom. Szeretnék többet itt tartózkodni, és azt hiszem, rövidesen visszatérek, mert elegem van abból, hogy úgy beszélek Romániáról, hogy nem ismerem részleteiben. Majdnem szerelmi történet az, ami Románia és köztem van. 1997-ben, amikor elfogadtuk Románia jelölését, az Európai Tanács elnöke voltam” — mondta Juncker a bukaresti Nemzeti Szépművészeti Múzeumban szervezett rendezvényen.
Az EB elnöke kijelentette: büszke arra, amit Romániáért és Európárt tett. Rövidem: szeretem ezt az országot.

A beszélgetésen jelenlévő érdeklődők 92%-a értékelte úgy, hogy a romániai állampolgárok élete jóra fordult az Európai Unióhoz való csatlakozás nyomán.

Az EB elnöke kifejtette, Brüsszelben és Luxemburgban, valamint itthon élő románoktól is tudja, hogy nem volt könnyű az alkalmazkodás folyamata, főleg a rászorulók rétegének.
Mindig csodáltam az önök bátorságát, ahogy gondolkodnak, ahogy kimondják a dolgokat és ahogy cselekednek” — tette hozzá az, leszögezve: tisztában van vele, hogy Románia vérrel fizetett a szabadságáért.

Nincsenek másodrangú tagállamok az EU-ban


A résztvevők 43%-a vélekedett úgy, hogy Románia hangja nem elég hallható az Európai Unióban. Juncker erre úgy reagált: noha sokszor hallja ezt a vélekedést, Románia nem „second-hand” ország.
Verjék ki a fejükből ezt az elképzelést, hogy Románia nem egyenlő a többi állammal. Ennek az országnak a méltósága a többi ország méltóságával egyenlő. Én meghallgatom az általam szeretett Romániát” — zárta szavait az Európai Bizottság elnöke.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres