2017. május 18., csütörtök

Így változnak az RCA-díjak holnaptól

Csütörtökön megszűnnek a maximált biztosítási díjak, péntektől új referenciaárak lépnek életbe — jelentette be szerdai sajtóértekezletén a Pénzügyi Felügyelet (ASF) első alelnöke, Cornel Coca Constantinescu.


gépjárműfelelősség-biztosítás törvény, RCA, ASF, Románia, gépjárműfelelősség-biztosítás-díjak
Fotó: Ovidiu Micsik/Mediafax
Az ASF képviselője szerint a kockázatot jelentő ügyfelek magasabb díjakra számíthatnak.

Egy 31 és 40 év közötti természetes személynek, aki 1400 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú gépkocsit vezet, az egy évre kötött RCA-biztosításának referenciaára 506 lej, ez 17 százalékkal kevesebb, mint a kategóriának megállapított 610 lejes maximális biztosítási díj.

A referenciaár kiszámításánál figyelembe vették:
 • a káresetek gyakoriságát — 4,2%;
 • az okozott kár átlagértékét — 5.474 lej;
 • a kárrendezésre elkülönített pénzösszeget, beleértve a biztonsági tartalékot — 234 lej;
 • a le nem jelentett káreseteket — 18,5%;
 • a káresetek inflációját - 3.5%;
 • a referencia kockázati díjat - 287 lej;
 • a beszerzési és a kezelési költségeket 25%-ban állapították meg, a bonus-malus pontok befolyása 21%, a haszon 3%.

Azon jogi személyeknek, amelyek egy 1.401 és 1600 köbcenti hengerűrtartalmú gépkocsi tulajdonosai, az egy évre kötött RCA-biztosításuk referenciaára 957 lej, a kategóriának megállapított 992 lejes maximális díjhoz képest (-4%).

A referenciaár kiszámításánál figyelembe vették:
 • a káresetek gyakoriságát — 9,3%;
 • az okozott kár átlagértékét, beleértve a kárrendezésre elkülönített pénzösszeget és a biztonsági tartalékot — 5.065 lej;
 • a le nem jelentett káreseteket —18,5%;
 • a káresetek inflációját — 3.5%;
 • a referencia kockázati díjat — 575 lej;
 • a beszerzési és a kezelési költségeket 25%-ban állapították meg, a bonus-malus pontok befolyása 16,6%, a haszon 3%.

Az ASF adatai szerint, a jogi személyek által birtokolt 16 tonnásnál nagyobb áruszállító járművek esetében a referenciaár 7.314 lej, amely 3%-kal kevesebb, mint a kategóriának megállapított maximális biztosítási díj (7.534). A 40 személynél több utas szállítására alkalmas gépjárművek referenciaárát 5.616 lejben szabták meg (-15%, 6600).
gépjárműfelelősség-biztosítás törvény, RCA, ASF, Románia, gépjárműfelelősség-biztosítás-díjak
Az új referenciaárak — Forrás: ASF
(a táblázat kattintásra nagyobbodik)
Az ASF rövid- és középtávú célja, hogy egy kiegyensúlyozott konkurenciális piacot hozzon létre. A referenciaáraknak tájékoztató jellegük van, amelyek megállapításánál figyelembe vették többek között a károkat, a káresetek gyakoriságát, a biztosítások számát. A referenciaár egy számítási módszer, amely a piac által elfogadott egyéni statisztikákra épül. Az alkalmazott képlet helyes, ezért az új képlet a parlament által elfogadott új RCA-törvényben is benne van” — jelentette ki Constantinescu.
A képviselőház kedden 226 támogató és 25 ellenszavazattal (4 képviselő tartózkodott) fogadta el a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás törvényét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres