2017. május 11., csütörtök

Hargita megyei gyerekeket vizsgálnak ki magyarországi önkéntes orvosok

Jövő héten ismét Székelyföldön végeznek szűrővizsgálatokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai.


egészség, egészségügy, Erdély, gyerekek, Hargita megye, kórház, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, önkéntesség, Románia, Székelyföld
Forrás: MTI
A szolgálat önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik Hargita megyébe.

A május 14. és 21. között sorra kerülő gyógyító körúton 32 orvos és egészségügyi szakember vesz részt, akik Székelyudvarhelyre, Karcfalvára, Csíkmadarasra, Csíkrákosra, Gyimesbükkre, Kápolnásfaluba, Csíkszentmihályba, Csíkcsicsóba, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatnak el.

Az orvoscsoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológusok és fül-orr-gégészek, gyermekszemészek, fogorvosok, szülész-nőgyógyászok, gyermekurológus, aneszteziológusok, mentőápolók és szakorvosjelöltek vesznek részt.

Székelyföldre érkezik a szolgálat mozgó fogászati busza, melyben szűrik és szükség esetén kezelik a gyerekek fogait, valamint a szolgálat nőgyógyászati kamionja, melyben szűréseket, vizsgálatokat és tanácsadást végeznek.

A hagyományoknak megfelelően a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2016-ban a szervezet önkéntesei közel 12 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, és 41 gyermek jutott általuk ingyenesen szemüveghez.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI