2017. május 5., péntek

Giccsmúzeum nyílt Bukarestben

Válogatottan ízléstelen csecsebecsékből, rikító színű falvédőkből és többnyire a kommunizmus idejéből származó lakberendezési tárgyakból nyílt pénteken giccsmúzeum Bukarestben.


Romanian Kitsch Museum, giccs, giccsmúzeum, Bukarest, Románia, Cristian Lica, muzeului kitsch-ului românesc
Forrás: Facebook/Romanian Kitsch Museum
A mintegy kétszáz kiállítási tárgyat a múzeum tulajdonosa, Cristian Lica két évtizeden keresztül gyűjtötte.

A tárlatot Lica hét tematika — Drakula, vallás, kommunizmus, lakásdíszítés, roma, modern és saját giccs — mentén rendezte be, de a figyelmes látogató sok helyütt ezek rafinált szimbiózisát is felfedezheti.

A múzeum legnagyobb kiállítótermét a Szöktetés a szerájból librettója által ihletett részletgazdag faliszőnyeg uralja, szagosított művirágok, színes üveggyöngyök, világító keresztek, festett porcelánkutya és Miki egér-matricás tárcsás telefonkészülék társaságában. Odébb LED-es dollárnyaklánccal díszített impozáns Dávid-szobor látható, a kiterített alsóneműk között pedig az eredetinél alig egy kissé meggyötörtebb mosolyú Mona Lisa-reprodukcióban gyönyörködhet a látogató.

Nem hiányzik a Ceaușescu-korszak egyik státusszimbólumának számító, vörösen világító villanykandalló sem, de akad itt gitározó kerti törpe, piaci rafiaszatyor, ördögűzésre használatos fokhagymafüzér, meg számos szerencsehozó esküvői kellék. Itt-ott a falakat élénk görögdinnye-motívumok díszítik.

A giccsmúzeum Bukarest óvárosban, a Covaci utca egyik épületének második emeletén nyílt. A külföldiek 2000 forintnyi összegért válthatnak belépőjegyet, a román állampolgároknak viszont 30 százalékos „szolidaritási” kedvezményt biztosít a tulajdonos, mondván, hogy ők „odakint” is folyamatos giccsártalomnak vannak kitéve.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI