2017. május 5., péntek

Frans Timmermans lemondását kéri Szijjártó Péter

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Bizottság első alelnökének azért kell lemondania posztjáról, amiért egy lapinterjúban antiszemitizmussal vádolta meg Magyarország miniszterelnökét és kormányát.


Szijjártó Péter, Európai Bizottság, Frans Timmermans, Magyarország, Európai Unió, Orbán-kormány, antiszemitizmus
Szijjártó Péter — Fotó: Kovács Attila/MTI
Pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter a vádat méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezve visszautasította azt.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország a legtöbbet tette Európában az antiszemitizmus ellen.
Bevezettük a holokauszt áldozatainak emléknapját, nemcsak Magyarországon, de a határainkon túl is zsinagógákat újítunk fel, a holokauszt tagadását büntető törvénykönyvi tényállássá tettük. Az új alapokra helyezett magyar alkotmányos berendezkedés garantálja a magyar nemzet részét képező magyar zsidóság biztonságát, a magyar zsidók közössége mindig számíthat Magyarország kormányának tiszteletére, barátságára és védelmére” — fogalmazott, hozzátéve azt is, hogy „zéró toleranciát hirdettünk az antiszemitizmussal szemben”.
Szijjártó szerint a Timmermans által megfogalmazott vád Magyarország súlyos megsértése is, márpedig ha egy uniós tisztségviselő „egy ilyen kérdésben ilyen súlyosan megsért egy tagállamot, akkor nem lehet más választása, mint le kell mondania a hivataláról”.

  ▼ Hirdetés
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
☼☽ Székelyföld lovas portálja▲

A külügyminiszter gyáva embernek nevezte az EB alelnökét, mondván, a Die Zeit című hetilapnak adott interjúban olvasható „súlyos, ráadásul alaptalan vádat” nem Orbán Viktorral szemtől szemben fogalmazta meg, hanem „később, amikor senki nem tudott rá azonnal reagálni”.

A bizottság alapjogokért felelős alelnöke a Die Zeitban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő egyértelműen antiszemita hangot ütött meg a napokban az Európai Parlamentben, amikor amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt, azt mondta, hogy pontosan így értette a miniszterelnök szavait, és felháborodott, de nem reagált erre a megjegyzésre a vitában.

Szijjártó Péter megjegyezte, kétségtelen, hogy Magyarország kormányának vannak súlyos vitái Soros Györggyel, kétségtelen, hogy Soros György Magyarország jelenlegi kormányának bukását szeretné. Hozzátette ugyanakkor, hogy „ezeknek a vitáknak semmi köze nincsen Soros György származásához vagy vallásához”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI