2017. május 2., kedd

Európa egyik leghosszabb függőhídját építik meg Romániában

Megjelent az ajánlati felhívás a Brăilánál megépítendő új Duna-hídra, amely Európa első öt függőhídja közé kerülhet a két pillér közötti 1120 méteres fesztávolságával — közölte a Hotnews.ro hírportál kedden.


Duna-híd, Románia, közlekedési infrastruktúra, Brăila, CNAIR
Papíron jól mutat, de vajon megvalósul? — Forrás: CNAIR via Hotnews
A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) mintegy félmilliárd eurót (2,025 milliárd lej plusz áfa) irányzott elő a híd megtervezésére és kivitelezésére.

A társaság szerint ez lesz az utóbbi 27 év legnagyobb összegű infrastrukturális közbeszerzése Romániában. A tervezésre másfél, a kivitelezésre pedig három évet szántak a kiírásban, amely magába foglalja a létező úthálózattal összeköttetést teremtő 23 kilométernyi új út megépítését is.

A hídon menetirányonként két-két sáv lesz, magassága az eddigi legmagasabb vízállás szintje felett 38 méter, hogy ne akadályozza a folyami hajózást.

A folyó egy kilométert szinte mindenütt meghaladó szélessége miatt Romániában kevés Duna-híd épült: a csaknem 500 kilométernyi folyami határszakaszon két híd köti össze Romániát Bulgáriával: az 1954-ben épült Giurgiu és Rusze, illetve a 2013-ban megnyitott Calafat és Vidin közötti. Szerbiával a Vaskapu vízerőmű zárógátja teremt közúti összeköttetést a Dunán keresztül.

Dobrudzsát — Fekete-tenger és a Duna közötti keleti országrészt — jelenleg két közúti híd köti össze az ország többi részével. Románia egyik fő idegenforgalmi látványosságát, a Duna-deltát csak nagy kerülővel (vagy a Brăilánál üzemelő komppal) lehet Moldva és Erdély felől gépkocsival megközelíteni.

Az új híd a Duna bal partján lévő két nagyváros — a 180 ezres lakosságú Brăila és a tőle alig húsz kilométernyire északra elhelyezkedő negyedmilliós Galați — számára teremti meg a régóta követelt közvetlen összeköttetést Dobrudzsával és a román tengerparttal.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: MTI