2017. május 2., kedd

Erdély hét csodája — indul a szavazás

Erdély hét csodájának kiválasztására indított internetes szavazást a Transindex hírportál és a goTransylvania telefonos alkalmazás fejlesztője.


Erdély, kultúra, természet, történelem, épített örökség, Erdély 7 csodája, erdélyi csodák
A torockói a Székelykő — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A kezdeményezés által szeretnék széles körben felhívni a figyelmet az erdélyi tájakra, szokásokra, művészetre, a történelemre és az épített örökségre.

A szervezők felkérésére erdélyi szakértők, szakmai szervezetek és közéleti személyiségek ajánlottak erdélyi csodákat. Az ajánlatok alapján állt össze egy 34-es lista, melyet a kezdeményezés honlapján, illetve telefonkészülékeken a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében lehet böngészni.

Az ajánlott erdélyi nevezetességek között — természeti látnivalók:
az épített örökség remekművei:
  • a kolozsvári Bánffy-palota,
  • a székelyderzsi erődtemplom és
  • Vajdahunyad vára;
az élővilág ritkaságai:
  • a mocsári kockásliliom és
  • a békászó sas;
ételkülönlegességek:
  • a szilágysági pálinka és
  • a tordai pecsenye;
fontos történelmi események mint amilyen például a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető 1568-as tordai országgyűlés — is szerepelnek.

A kezdeményezőknek nem a verseny kiélezése a céljuk, hanem az erdélyi értékek érdek nélküli bemutatása. Ezért igyekeznek minőségi felületet biztosítani arra, hogy mind az Erdélyben lakók, mind az érdeklődők hiteles képet kapjanak a régiónak azokról a szépségeiről, amelyek nem kaphatnak helyet a romániai országimázsban.
Tisztában vagyunk vele, hogy ez a lista korántsem teljes, számos nyilvánvaló és kevésbé nyilvánvaló, ám ugyanannyira fantasztikus csoda nem került most be a válogatásba (hiszen minden általunk felkért személy és szervezet a számára legkedvesebb csodákat javasolta), ezért előre is elnézést kérünk. Ugyanakkor mi ebben elsősorban egy lehetőséget látunk a kezdeményezés folytatására és bővítésére, hiszen bőven vannak még csodáink, amelyek megérdemlik, hogy bemutassuk őket” — olvasható az Erdély hét csodája honlapon.
A regisztrált szavazók május 28-ig voksolhatnak.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: MTI