2017. május 16., kedd

Dübörög a román gazdaság

5,7 százalékos volt a gazdasági növekedés az első negyedévben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest — áradozott a Facebookon Sorin Grindeanu miniszterelnök.


gazdaság, Románia, Grindeanu-kormány,
Sorin Grindeanu — Forrás: gov.ro
A kormányfő elismerte, a vártnál magasabb volt a növekedés aránya, ugyanakkor a kormány felelőssége, hogy ezt a növekedést minden lakos érezhesse.
Egy nagyszerű hír Románia számára! 5,7 százalékkal nőtt az ország gazdasága az első negyedévben, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, az elvártnál jóval magasabb a növekedés!” — írta keddi Facebook-bejegyzésében Grindeanu.
Az 5,7 százalékos gazdasági növekedésről az Országos Statisztikai Intézet számolt be.

Az intézet szerint 2017 első negyedében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal volt magasabb, mint 2016 utolsó negyedévében.

EU-első Románia


Az Európai Unió tagállamai közül Románia jegyezte a legnagyobb gazdasági növekedést 2017 első negyedévében.


Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közzétett adatai szerint az euróövezetben 1,7%-os volt a gazdasági növekedés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, míg az Európai Unió egészében átlagban 2%-os bővülést regisztráltak.

2017 január-márciusában az EU tagállamai közül a legnagyobb gazdasági növekedést Románia (5,6%), Lengyelország és Litvánia (mindkettő 4,1%), Lettország (3,9%), Magyarország (3,7%) és Bulgária (3,4%) könyvelhette el. Görögországban 0,5%-kal csökkent a bruttó hazai termék.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy