2017. május 19., péntek

Betiltanák a műanyag zacskókat Romániában

Az egyszer használatos és oxo-biodegradációs úton lebomló műanyag zacskók betiltását javasolja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).


műanyaghulladék, műanyaghulladék, műanyag zacskó, Románia, környezetszennyezés, USR, műanyag zacskók betiltása az EU-ban, műanyag zacskók betiltása Romániában
Európában Franciaország és Spanyolország betiltotta az ilyen zacskók használatát — Forrás: pixabay 
A környezetszennyező zacskók betiltását a hulladékgazdálkodási törvényt kiegészítő és módosító jogszabály tervezetének közvitája keretében vetette fel az alakulat.

Adrian Dohotaru USR-s képviselő a környezetvédelmi minisztériumnak küldött interpellációjában az európai irányelvekre hivatkozva kéri a műanyag zacskók betiltását.
Romániát elcsúfítják a műanyag zacskók, amelyekkel tele vannak a mezők, folyópartok. Ha Franciaország vagy Spanyolország betiltotta a műanyag zacskókat, és megszabadították a környezetet a hulladéktól, akkor az európai direktívák szerint mi is megtehetjük ezt. Felválthatja ezeket a textilszatyor vagy juta szatyor például. Kormányzati erőfeszítéssel és koherens törvényhozással tiszta és szép országunk lehetne” — magyarázta Adrian Dohotaru képviselő.
A műanyag zacskóknak 500 éves élettartamuk van, azonban csak öt percig használják átlagosan az emberek; az ipari tervezés kudarcának egyik legjobb példája:
  • apró darabokra szakadnak,
  • szennyezik a környezetet, és
  • meghiúsítják a lebomló hulladékok komposztálását.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres