2017. május 4., csütörtök

Berezelt a hatalom: mégsem részesülnek közkegyelemben a korruptak

Előző napi döntését felülbírálva törölte a szenátus jogi bizottsága csütörtökön a korrupciós bűncselekményeket a közkegyelmi tervezetből.


Grindeanu-kormány, korrupció, közkegyelem, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, Șerban Nicolae, román parlament, Románia, Sorin Grindeanu, Traian Băsescu
Șerban Nicolae, a szenátus jogi bizottságának minden hájjal megkent elnöke — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Előző este Románia több nagyvárosában ismét korrupcióellenes tüntetők vonultak az utcára.

A szenátus jogi bizottságában annak a törvénytervezetnek a cikkelyeit módosítják, amelyet a Grindenu-kormány a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére hivatkozva terjesztett januárban a parlament elé.

A bizottság szociáldemokrata többsége szerdán megszavazta, hogy a korrupcióért elítéltekre is kiterjesszék a közkegyelem hatályát, majd miután mind Sorin Grindeanu miniszterelnök, mind Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke elhatárolódott lépésüktől, csütörtökön megismételték a szavazást, és a testület elvetette korábbi módosítását.

A bizottságban csütörtökön a jobbközép ellenzék és — a módosítást már szerdán is ellenző — RMDSZ (Császár Károly-Zsolt) szenátorainak voksával törölték az előző napi döntést, az SZDP törvényhozói tartózkodtak.


Șerban Nicolae (fotó), a bizottság szociáldemokrata elnöke, a vitatott módosító javaslat kezdeményezője képtelenségnek minősítette, hogy a kormánytöbbség „korrupt politikusokat rehabilitálna, akik majd megtarthatják a lopott pénzt”.

Nicolae szerint a tüntetők örömüket lelik abban, hogy „hagyják magukat manipulálni”. Azt állította: a szociáldemokrata bizottsági tagok nem a tüntetésektől ijedtek meg, hanem azt érzékelték, hogy álláspontjuk mögött nincs megfelelő politikai támogatás.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI