2017. május 4., csütörtök

Külföldön született román gyermekek — nem annyi az annyi

Andreea Păstîrnac külhoni románokért felelős miniszter azt nyilatkozta kedden az Eurostat statisztikáira hivatkozva, hogy 2016-ban több román gyerek született a határon túl, mint Romániában.


Andreea Păstîrnac, demográfia, Eurostat, Románia
Képünk illusztráció — Fotó: Illyés Tibor/MTI
Miután többen is megkérdőjelezték állítása valódiságát, Păstîrnac szerdán pontosított; mint kiderült, rosszul fejezte ki magát, „nem úgy értette”.

A külföldön élő román családok körében született gyerekek számára vonatkozó nyilatkozatát a miniszter asszony nem abszolút értékben, hanem arányaiban értette.
A jövőben kutatás témája lesz a külföldön élő románok sorsa. (...) Valóban vita tárgyát képezi, hogy miként viszonyuljunk ezekhez a számadatokhoz (...), amelyek 2016. január 1-jétől állnak rendelkezésre, és amelyek egy része az európai intézményektől, más része a tagállamoktól származik” — mondta a Păstîrnac..
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.