2017. május 5., péntek

A székelyföldi románok szerint túl sok joga van a romániai magyaroknak

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint a kisebbségi nyelvhasználat az egészségügyben „fölösleges luxus”.


anyanyelvhasználat, Románia, Románok Civil Fóruma, magyarul a kórházban, kisebbségi jogok
Fotó: Haáz Sándor/MTI
A székelyföldi román civilszervezet úgy értékeli, hogy az anyanyelvhasználatot az egészségügyi intézményekben lehetővé tevő törvénytervezet egy „durva törvényhozási hiba”.

Az Agerpres hírügynökséghez pénteken eljuttatott közleményben a három székelyföldi megyében élő románok fórumának igazgatótanácsa azt állítja: az RMDSZ által indítványozott jogszabályt áprilisban úgy szavazta meg az alsóház — miután a szenátus hallgatólagosan elfogadta azt —, hogy a 263 képviselő a tények ismeretének hiányában szavazott.

A közlemény szerzői úgy vélik: a törvény negatív következményeket fog maga után vonni az egészségügyben, ráadásul sérti az alkotmányt és a jogállamiságot.
Ez egy durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba, amely idegen Románia minden lakosának nemzeti és állampolgári érdekeitől. Felhívjuk a figyelmet, hogy mindez a kormánykoalíció cinkosságával történt, amely összejátszik az RMDSZ-szel, súlyos zavart keltve a törvényhozásban és az érintett intézmények működésében, fölösleges luxust és indokolatlan költségeket eredményezve” — írják a szervezet tagjai.
A parlament által elfogadott törvény értelmében azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség létszáma legalább ötezer fő, vagy számaránya az összlakosság 20%-a, ott az illető nemzeti kisebbség nyelvét beszélő egészségügyi dolgozókat is alkalmazni kell.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: Agerpres