2017. május 5., péntek

Rosszat teszünk, ha okoskütyűket adunk gyermekeink kezébe

A mobilok, táblagépek, elektronikus játékok késleltethetik a kisgyermekek beszédfejlődését — állapították meg kanadai tudósok, akiknek kutatását csütörtökön ismertették egy San Franciscó-i tudományos konferencián.


okostelefonok, beszédtanulás, gyermekkori fejlődés, okoskütyű, táblagép, beszédkészség
Képünk illusztráció — Forrás:Pixabay/CC0 Public Domain
Ez az első olyan tanulmány, amely bemutatta a kapcsolatot a kézi elektronikus eszközök és a kifejező nyelvi készség megkésett fejlődésének kockázatnövekedése között.

A Torontói Egyetem és a Torontói Gyermekkórház kutatói által készített dolgozat szerint minél több időt töltenek a gyerekek hat hónapos koruktól kétéves korukig kézbe fogható kis képernyős eszközökkel játszva, annál nagyobb a kockázata a beszédfejlődésük késlekedésének.

A kutatásban 900 gyerek szüleit kérdezték ki arról, hogy a kicsi hány percet játszik a kis képernyős elektronikus eszközökkel, majd azt is felmérték, hogy milyen szinten van a gyerekek beszédfejlődése.

A gyerekek ötöde átlagban naponta legalább 28 percet játszott kézi elektronikus kütyükkel. A vizsgálat szerint minden harminc perc, amit naponta a kisképernyő előtt töltenek, 49 százalékkal növeli a beszédfejlődés késésének kockázatát.
A kézi elektromos eszközök manapság az élet minden területén megtalálhatók. A gyerekeknek két-hároméves korukra képesnek kell lenniük egyszerű mondatokkal kommunikálni. A kutatás során kiderült, hogy akik a legtöbb időt töltötték a kütyükkel, azoknak nem alakult megfelelően a beszédkészsége” — mondta el Catherine Briken, a tanulmány egyik írója a Pediatric Academic Societies éves konferenciáján, San Franciscóban.
Briken hangsúlyozta, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a problémával szembesülő szülők és a gyermekorvosok megfelelő segítséget kapjanak.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: MTI