2017. május 17., szerda

14 év után újra színpadra áll a legendás Fonográf

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese 2018. február 18-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után.


Fonográf, koncert, zene, kultúra, Bródy János, Szörényi Levente,
Fonográf — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A zenekar legutóbb 2004-ben adott koncertet a Kisstadionban.

A Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar” — mondta Bródy János szerdán az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

Mintha az idő múlásával újra felfedeztek volna minket” — fogalmazott Szörényi Levente. Hozzátette: míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres játék mellett kristálytiszta vokállal.A country and eastern stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente — ének, gitár; Bródy János — steel gitár; Tolcsvay László — ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály — ének, gitár; Szörényi Szabolcs — basszusgitár; Németh Oszkár - dob) 1974 és 1984 között hat stúdióalbumot készített:
  • Fonográf I. (1974);
  • Na mi újság, Wágner úr? (1975);
  • FG-4 (1976);
  • Edison-Fonográf Album (1977);
  • Útközben (1978);
  • Jelenkor (1984);
  • az együttes számos albumot készített Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak, a Fonográf zenélt az István, a király című rockopera felvételén is

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

Csak egy koncert lesz


Szörényi Levente elmondta: bár a zenekarozásba már jó ideje belefáradt, ez nem jelenti azt, hogy időről-időre ne lépne színpadra. „Ez egyre nagyobb kihívás az idő múlásával”.

Rosta Mária, a Fonográf-koncert producere hozzátette: egyszeri eseményről van szó, sem turné, sem lemez nem lesz. Megjegyezte: erős közönségigény mutatkozott egy ilyen koncertre, az elmúlt időszak teltházas Bódy-, Koncz Zsuzsa- és Zorán-koncertjei azt bizonyítják, hogy az emberek nagyon kíváncsiak a régi kedvencekre.

Újságírói felvetésre Szörényi Levente azt mondta, a Fonográf sokfajta zenei világot képviselt. Mint kifejtette, country zenét azért kezdtek játszani, mert első szólólemezén, az 1974-ban megjelent Utazás című anyagán ezt a műfajt akarta kipróbálni, és ezen az albumon már valamennyi későbbi Fonográf-tag játszott.

Bródy János felidézte, hogy az Illés együttes utolsó időszakában működött KITT Egylet több produkciót egyesített (Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trió), és ez a közösség alapozta meg a Fonográfot.
A Fonográfnak köszönhetem, hogy az Illés után megmaradtam zenésznek egy olyan helyzetben, amikor az bizonyos értelemben nem volt eleve eldöntött. A Fonográf idején szereztem a legjobb szövegeimet: meg kellett tanulnom úgy írni, hogy az átmenjen a hatalom szűrőjén, miközben jól énekelhető, szép dalokat eredményezzen. A Fonográfban kezdtem steel gitározni is, így lettem akkor Magyarország egyetlen és legjobb steel gitárosa” — fejtette ki Bródy János.
Tolcsvay László úgy fogalmazott, hogy a Fonográf baráti és lelki társulás is volt, miközben a zenei megnyilvánulás a végtelen szabadság jegyében zajlott.

Bródy János egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy mivel a közönség a régi hangzásra kíváncsi, nem akarják más hangszerelésben, újragondolva játszani a dalokat, persze a hangszerek azóta modernebbek lettek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI