2017. április 4., kedd

Zagyszennyezés az Aranyoson

Zagy került hétfőn a Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából az Aranyos folyóba.


Erdély, zagyszennyezés, Aranyos folyó, Cupru Min, zagytározó, Szászavinc, Erdélyi-érchegység
6 ezer köbméternyi zagy folyt az Aranyos folyóba — Forrás: Cupru Min
A balesetet a zagytározóban meggyűlő víz kontrollált leürítésére használt berendezés meghibásodása okozta.

A Fehér megyei környezetvédelmi ügynökség illetékese az MTI-nek kedden elmondta, egy 1988 óta kiiktatott berendezés esett szét a korrózió következtében, ez okozta a zagy kijutását.

Mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül zagy a tározó völgyében folyó patakba, amelyik pár kilométerrel tovább az Aranyos folyóba ömlik.

A Cupru Min társaság vállalta a felelősséget a környezetszennyezés miatt.

A vízgazdálkodási igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a katasztrófavédelmi felügyelőség illetékesei még hétfő este kiszálltak a helyszínre, mintát vettek a folyó vizéből, majd elrendelték az érintett terület megtisztítását, illetve a lakosság figyelmeztetését. A folyó vize sem emberi, sem állati fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas.

Erdély, zagyszennyezés, Aranyos folyó, Cupru Min, zagytározó, Szászavinc, Erdélyi-érchegység
A szászvinci zagytározó — Fotó: Czeglédi Zsolt
Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint százharminc hektáros kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya áll ki. A sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz a veresvölgyi rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba, amelynek savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres