2017. április 21., péntek

Véleménycikkben állt ki Orbán Viktor mellett a The Guardian egyik publicistája

Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök nyugati megítéléséről közölt írást a The Guardian online kiadásában Tibor Fischer Nagy-Britanniában élő magyar származású író és publicista.


illiberális demokrácia, Orbán Viktor, Guardian, Tibor Fisher, Magyarország, CEU, Soros György, sajtószabadság,
Orbán Viktor — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Én nem veszem észre Orbán Viktorban a zsarnokot” c. cikkében Ficsher azt írja: az, hogy a nyugati média a magyar kormányfőt a demokrácia ellenségének és antiszemitának állítja be, nem csupán rejtélyes, de „gusztustalan is”.

Fischer szerint az Orbán elleni leggusztustalanabb vád az antiszemitizmus vádja, amely azzal kapcsolatban éri a magyar kormányfőt, hogy Soros György, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója zsidó. A szerző szerint Orbán Viktor:
  • honosította meg a holokauszt iskolai oktatását,

  • ő fogadtatta el a holokauszt tagadását szankcionáló törvényt, és

  • az ő kormánya finanszírozta a Saul fia című, Auschwitzról szóló Oscar-díjas filmet.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

Fischer szerint van néhány tény, amelyet a jelek szerint „Bécstől nyugatra sokan képtelenek megérteni”. Magyarország demokrácia, ahol sokkal több politikai párt működik, mint például az Egyesült Államokban, amely „csak egyetlen pártnyira van attól, hogy egypárti állam legyen”. A magyarországi választások szabadok és igazságosak, van parlament, amely törvényeket fogad el, és bár a törvényalkotás minősége — mint minden demokráciában — erősen változékony lehet, ha a polgároknak nem tetszik egy törvény, tüntethetnek ellene, ahogy teszik is.

A szerző szerint Orbán jelentős indulatokat kavart az illiberális demokráciáról szóló retorikájával. A szerző azonban közölte: ő ebben a szóösszetételben a demokrácia szót kívánná hangsúlyozni, mivel ez rendszerint elkerüli a kritikák megfogalmazóinak figyelmét.

Tibor Fischer szerint különösen rejtélyesek azok a bírálatok, amelyek szerint Magyarországon már nincs sokszínű média.


Fischer szerint hosszú a listája azoknak a tévé- és rádióállomásoknak, nyomtatott és internetes kiadványoknak, amelyek nem csupán hajlamosak Orbán bírálatára, hanem kizárólagosan a kormányfő gyalázásának szentelik tevékenységüket.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI