2017. április 1., szombat

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró Romániában

Egy kétéves, beoltatlan, anyakönyvi bejegyzésben sem szereplő kislány halt meg, aki egy dél-romániai kisváros határában élő roma közösségből származott.


INSP, járvány, kanyaró, kanyarójárvány, Románia
Kanyaró: a betegség az ország 40 megyéje közül 37-ben megjelent már — Fotó: MTI
Ezzel tizennyolcra emelkedett a halálos esetek száma Romániában.

Miután a városi kórházba megfázás gyanújával beszállított kislányon a kanyaró tüneteit fedezték fel az orvosok, átszállították a krajovai járványkórházba, ahol azonban a héten belehalt a betegség szövődményeibe. Utóbb beigazolódott, hogy kanyarója volt.

Közegészségügyi szakemberek szerint a kanyarójárvány főleg a roma közösségekben üti fel a fejét, a külföldről hazatérő gyerekek az otthoni közösségben elkapják a betegséget.

A kanyaró az ország 40 megyéje közül 37-ben megjelent már


Az országos közegészségügyi intézet (INSP) legfisebb, pénteken ismertetett adatai szerint Romániában a héten 4075-re emelkedett az igazolt kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta.

A legtöbb halálos áldozatot Arad megyében szedte a járvány, ahol már öten haltak meg kanyaróban. Négy-négy halálos áldozatról érkezett jelentés Temes illetve Dolj megyéből, hárman haltak meg kanyaróban Krassó-Szörény megyében, és egy-egy áldozatot követelt a járvány Szatmár megyében, illetve Bukarestben.

Az INSP a kanyaró elleni oltást népszerűsítő kampánnyal próbálja megelőzni a járvány terjedését, és azt szorgalmazza, hogy minden 9 hónapot betöltött és 9 évesnél nem nagyobb gyereket oltassanak be szüleik, ha eddig nem tették.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.