2017. április 23., vasárnap

Színpadra vitték Dragomán György Máglyáját

Nagy sikerrel mutatták be szombaton este a Dragomán György Máglya című regényéből készült színművet Drezdában.


Dragomán György, kultúra, irodalom, Máglya, színház, Armin Petras
Forrás: Stadtschauspiel Dresden
A Máglya alapján készült drámát a neves német színházi rendező, Armin Petras állította színpadra; az előadás a Vígszínház, a stuttgarti Staatstheater, a drezdai Stadtschauspiel és a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház együttműködésének köszönhető.

Négy premier lesz


Petras két magyar, két német és két román színésznővel dolgozott hat hétig, aztán a háromnyelvű előadás bemutatói előtt külön is próbál a színészekkel — mesélte a premieren résztvevő író vasárnap az MTI-nek.

A szombati drezdai bemutatón a stuttgarti színház színésznői, Viktoria Miknevich és Lea Ruckpaul játszottak.


Május 7-én lesz a nagyszebeni Nemzeti Színházban a premier románul, aztán az őszi évadban műsorra tűzi a Vígszínház a két magyar színésznővel, Puzsa Patriciával és Kopek Jankával, októberben pedig Stuttgartban debütál az előadás.
Úgy mentem Drezdába, hogy a darabról szinte semmit nem tudtam. Persze láttam magam előtt a könyvet, de nem tudtam elképzelni színházi előadásként úgy, hogy csak két szereplő van benne. Nagyon látványos” — mesélte.
Petras 11 jelenetre bontotta a könyvet, az előadásba a regény szövegét emelte át néhány magyarázó mondattal, és egy Kafka-idézet is elhangzik. Dragomán szerint már a színpadkép is izgalmas: egy rámpákkal körülvett, jégkockákkal feltöltött 4x4 méteres medencét lát a néző. „Első pillantásra látható, hogy különleges dolog következik” — mondta.

A két színésznő végig a színen van, ott is öltözik át. A koncepció szerint 11 szerepet játszanak el felváltva, van amikor mindketten Emmát alakítják, van mikor csak az egyikük.

Iszonyatosan intenzív előadás, két órán keresztül meg sem állnak” — festette le, hozzátéve, hogy a közönség vastapssal fogadta a produkciót, tízszer is visszatapsolták a szereplőket, s végül nagyon megilletődött, amikor őt is felhívták a színpadra.

Arról is beszámolt, milyen fontos volt számára, hogy az előadás három nyelven készül. „Mi gyerekkorunkban mind a három nyelvet megtanultuk” — mondta a Marosvásárhelyről származó Dragomán.
A Máglya a szerző harmadik regénye. A könyvben a tizenhárom éves Emmát, akinek a szülei egy balesetben meghaltak, váratlanul felbukkanó nagyanyja veszi magához. Tőle tanulja meg a mindennapok szertartásait és mágiáit, miközben lassan feltárul előtte családja története, amely szorosan összefonódik a történelmi múlttal.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI