2017. április 12., szerda

Putyin: Trump gereblyére lépett

Az orosz elnök szerint nincs bizonyíték a vegyi fegyver szíriai kormányerők általi bevetésére, a Szíriára mért katonai csapással pedig az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot.


orosz-amerikai kapcsolatok, Vlagyimir Putyin, Szíria, Donald Trump, vegyifegyver-támadás, Bassár el-Aszad, Vladimit Putin
Vlagyimir Putyin szerint amerikai kollégája meggondolatlanul és elhamarkodottan cselekedett— Fotó: Sergei Chirikov/Pool/REUTERS
Trump anélkül kezdett bombázni egy szuverén országot, hogy bebizonyosodott volna, hogy a vegyi fegyvert Damaszkusz vetették be.

Vlagyimir Putyin a NATO-szövetségesek ellen is durván kikelt.

Hogyan reagáltak a NATO-szövetségesek? Mindegyik bólogat, mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik. Hol vannak a bizonyítékok, hogy a szíriai csapatok vegyi fegyvert alkalmaztak? Nincsenek. De a nemzetközi jogot megsértették. Ez nyilvánvaló tény. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül csapást mértek egy szuverén országra. És annak ellenére, hogy a nemzetközi jogot nyilvánvalóan megsértették, ezzel mindenki egyetért, ezt mindenki elfogadja, bólogatni kezd és támogatja. Így volt ez 2003-ban is, amikor egy abszolút kitalált ürügyet használtak fel ahhoz, hogy csapatokat vezényeljenek Irakba. Az országot lerombolták, és mellékesen szólva, éppen ezután kezdtek gyors növekedésbe a terrorszervezetek, mozgalmak, jött létre az Oroszországban betiltott Iszlám Állam és más szervezetek. Ezt mindenki tudja, ezzel mindenki tisztában van, de már megint ugyanazokra a gereblyékre lépnek” — fogalmazott az orosz elnök.

A Mir tévécsatornának adott interjújában Putyin egyebek mellett azt is elmondta: romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Trump hivatalba lépése óta az előző washingtoni vezetés időszakához képest.


Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott” — mondta a kapcsolatok állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva az orosz vezető.

  ▼ Hirdetés
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
☼☽ Székelyföld lovas portálja▲
Forrás: MTI