2017. április 7., péntek

Putyin kiakadt Trumpra a Szíria elleni légicsapás miatt

Az orosz elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt — közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.


Vlagyimir Putyin, Moszkva, Kreml, Bassár el- Aszad, Damaszkusz, Donald Trump, Homs, szír polgárháború, Szíria, vegyfegyver-támadás
Vlagyimir Putyin — Fotó: Alekszej Druginyin/Pool/Kreml/Ria Novosztyi/EPA/MTI
Pentagon előzetesen tájékoztatta az orosz haderőket a mostani légicsapásokról, de nem kérték Moszkva beleegyezését.

Putyin elnök a Szíria elleni amerikai légicsapásokat agressziónak tartja egy szuverén állam ellen, a nemzetközi jog megsértésének, amelyet ráadásul mondvacsinált ürüggyel hajtottak végre” — mondta Peszkov. Hozzátette, hogy a szíriai hadseregnek nincsenek vegyifegyver-készletei, amelyek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet is megerősítette.
A legfontosabb Putyin véleménye szerint, hogy ez a lépés nem visz bennünket közelebb a végső célhoz a nemzetközi terrorizmussal vívott harcban, hanem ellenkezőleg, komoly akadályt jelent abban, hogy nemzetközi koalíciót hozzunk létre, és hogy hatékonyan szembeszálljunk ezzel a világméretű fenyegetéssel" — mondta a szóvivő.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter provokációnak minősítette a légicsapást, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

A külföldi vezetők többsége helyesli az amerikai légicsapást


Ausztrália, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Törökország, Szaúd-Arábia, Izrael és Japán támogatásáról biztosította és helyeselte, míg Teherán határozottan elítélte a Szíria elleni amerikai fellépést, miközben Kína és Indonézia aggodalmának adott hangot.


Bashar al-Assad, Bassár el- Aszad, Damaszkusz, Donald Trump, Homs, Kreml, Moszkva, szír polgárháború, Szíria, vegyfegyver-támadás, Vlagyimir Putyin,
Bassár el- Aszad — Fotó: SANA/EPA/MTI
A Downing Street szerint az amerikai kormány lépése megfelelő válaszlépés volt a szíriai rezsim által elkövetett barbár vegyifegyver-támadásra. Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök pedig közös közleményben szögezték le: kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség a pénteki amerikai légitámadásért.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
MTI/vhegy