2017. április 14., péntek

Lebukott Sebastian Ghiță

Elfogta és őrizetbe vette a rendőrség péntekre virradó éjszaka Sebastian Ghiţă volt szociáldemokrata parlamenti képviselőt.


korrupció, Románia, Sebastian Ghiță, DNA, SRI,
Sebastian Ghiță - testvérét követve akadtak rá — Fotó: Mihai Dumbrăveanu/Mediafax
A nemzetközileg körözött üzletembert Belgrádban találták meg és vették őrizetbe, elfogásakor hamis szlovén iratokat mutatott fel — tájékoztat közleményében az Országos Rendőr-felügyelőség.

Több korrupciós ügyben is nyomoznak ellene


korrupció, Románia, Sebastian Ghiță, DNA, SRI, Belgrad
Ghiță megváltozott
fizimiskával próbálta meg
elkerülni a feltűnést
Forrás: RTV
Március 15-én előzetes letartóztatási parancsot adott ki Ghiţă nevére a Prahova megyei törvényszék abban az ügyben, amelyben befolyással való üzérkedés, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanújával vizsgálódik ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

Korábban, január 5-én a legfőbb ügyészség is elrendelte Ghiţă előzetes letartóztatását, miután a volt képviselő nem tett eleget egy másik ügyben kiszabott hatósági felügyelettel járó kötelezettségeinek, és nem jelent meg a Prahova Megyei Rendőr-felügyelőségen.

A volt képviselő Victor Ponta volt miniszterelnök jó barátja.


Szökése után leleplezőnek szánt információkat közölt a román korrupcióellenes harc vélt politikai befolyásoltságáról. Leleplezéseit a tulajdonában levő România TV hírtelevízióban sugározták. Ezek következtében mondott le tisztségéről január közepén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

Az üzletember-politikus látványos módon szökött meg a román hatóságok elől.


December 19-én, épp a SRI által szervezett fogadáson vett részt Bukarestben a szolgálatot felügyelő parlamenti bizottság tagjaként, mandátuma végén. A ploiești lakásáig vezető úton azonban óránkénti 200 kilométert meghaladó sebességgel száguldott, és lerázta az őt megfigyelő titkosrendőröket. Mivel azonban a gépkocsija másnap a lakása udvarán volt, a hatóságok számára csak napokkal később vált egyértelművé, hogy nyomát vesztették az üzletembernek.

Ghița a tévéjében közölt videoüzenetekben azt állította, hogy 2010 és 2014 között heti rendszerességgel találkozott Laura-Codruța Kövesivel, a DNA főügyészével, és a megbeszéléseiken az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy képviselője, valamint Florian Coldea, a román hírszerzés operatív vezetője is részt vett. Szerinte Coldea és Kövesi a külföldi titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.

A román sajtó egybehangzó véleménye szerint Ghițának a SRI-hez fűződő kapcsolatai nagy szerepet játszottak abban, hogy informatikai cégei futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/vhegy