2017. április 18., kedd

Nagyon lehűl a levegő, visszatér a télies idő

Kiadós csapadékra és erős szélre adott ki sárga, illetve narancssárga jelzésű, szerdától péntekig érvényes figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).


időjárás előrejelzés, ANM, esőzések, havas eső, Románia
Székelyföldre szerda estére érkezik meg a havazás — Fotó: Veres Nándor/MTI
Az évszakhoz képest nagyon hidegre fordul az idő Románia egész területén a következő napokban, meteorológusok leghamarabb a hétvégén számítanak felmelegedésre

A meteorológusok szerint április 19-én 9 és 18 óra között havazásra és hóviharokra vonatkozó narancssárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben Déli-Kárpátokban és a Bánsági-hegyekben — az érintett megyék Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea és Argeş. A Déli-Kárpátok magasan fekvő térségeiben és a Bánsági-hegyekben sűrű havazás és erős, 80-100 km/órás szél várható, a látótávolság 50 méter alá csökken.

Szerdán 4 és 18 óra között a nagy mennyiségű csapadékra, havazásra, erős szélre vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés az ország 25 megyéjét érinti majd délnyugaton és a hegyvidéken. Bánságban, Olténiában és Munténia északnyugati részén esni fog, a hegyvidéken havazás valószínű. A lehulló csapadékmennyiség meghaladja majd a 20 - 25 litert négyzetméterenként, de helyenként akár a 40 litert is. A szél az ország régióinak nagy részén felerősödik, különösen a központi régiókban és délen, ahol eléri az 50 - 55 kilométeres óránkénti sebességet.

Hegyvidéken, különösen 1.400 méter fölött új hóréteg alakul ki, a szél 60-70 km/h erősségű lesz, ami a havazással együtt hóviharokat eredményez.

Április 19-e 18 órától április 21-e 6 óráig narancssárga jelzésű riasztás lép érvénybe az ország 12 megyéjében, ezek: Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeş, Vâlcea.

Ebben az időszakban a Kárpátokban sűrű havazás várható, jelentős vastagságú hóréteg képződik majd és a szél 60-70 km/h, a hegygerinceken 80-90 km/h sebességgel is fújhat. A látótávolság jelentősen csökken.

Ugyanezen időszakban, tehát április 19-21 között Bukarest és harminc megye területén sárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben kiadós csapadékra és erős szélre. Szerdáról csütörtökre virradóan Moldvában, Máramarosban és Erdély egyes részein havas eső, illetve havazás is kialakulhat, a hegyvidéken új hóréteg képződik.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres