2017. április 2., vasárnap

Mintegy tízezren tüntettek a CEU mellett Budapesten

Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott vasárnapi demonstráció résztvevői a magyar kormány felsőoktatási törvényének tervezett módosítása ellen tiltakoztak, és kifejezték szolidaritásukat a Közép-európai Egyetemmel.


CEU, CEU-törvény, CEU-tüntetés, Budapest, Közép-európai Egyetem, felsőoktatás, Magyarország
Résztvevők mobiltelefonjaikkal világították be a Kossuth teret — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A szónokok arról beszéltek, hogy ez már akkora tömeg, amelyet a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben.

A tüntetők a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt gyülekeztek a Fővám téren, onnan indultak egy „Oktatási szabadságot, Freedom for education” feliratú molinó mögött a CEU Nádor utcai épülete elé, majd a Parlamenthez vonultak.

A Fővám téren Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt mondta: „a jelenlegi helyzet nem elfogadható, mert gyermekeink jövőjét teszi kockára a politikai önkény. Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz”.

CEU, CEU-törvény, CEU-tüntetés, Budapest, Közép-európai Egyetem, felsőoktatás, Magyarország,
A felszólalók szerint egy ekkora tömeget a kormány nem hagy figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is kiállt a CEU mellett.

A tömegben magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint „A szabad magyar felsőoktatásért”, „Nem akarunk CEU-tanáziát” és „Budapest az otthonunk”.

Ez még csak a kezdet?


Az esemény meghívójában a szervező Oktatási szabadságot csoport azt írta: a tüntetés célja, hogy kiálljanak az oktatási autonómia mellett.


CEU, CEU-törvény, CEU-tüntetés, Budapest, Közép-európai Egyetem, felsőoktatás, Magyarország,
Most a CEU, de ki a következő? — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A tüntetést a kedden benyújtott kormányzati törvénytervezet miatt tartják, amely a szervezők szerint „ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyeteme” működését. Úgy fogalmaztak: ez a törvénymódosítás „támadás a magyarországi tanszabadság és az egyetemi autonómia ellen”, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU „eltávolítása” csak a kezdet.

Ellenvélemény nélkül nincs egészséges demokrácia


Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabály-módosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem ellen.

Mivel az egyetem vezetőit, oktatóit és diákjait kihagyták a folyamatból, nem egyeztettek velük, a tervezett döntést antidemokratikusnak és törvénytelennek tartják — mondta. Hozzátette: „a CEU elleni támadás egyben támadás a demokrácia ellen, támadás a tudományos szabadság és a legmagasabb minőségű oktatás ellen is”.

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom nevében arról beszélt, hogy a kormány az oktatás lezüllesztésével az ország és a fiatalok jövőjét semmisíti meg, hol a szükséges emberi és anyagi források visszatartásával, hol a jogi és intézményi környezet ellehetetlenítésével.


Budapest, CEU, CEU-törvény, CEU-tüntetés, felsőoktatás, Közép-európai Egyetem, Magyarország, Tanítanék Mozgalom, Törley Katalin
Törley Katalin: Ez most a szolidaritás, a tiltakozás és az ellenállás ideje — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Törley szerint a krízisért a legfőbb felelősök Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök.
A kormány számára mindennél fontosabbá vált saját hatalma bebetonozása, és ehhez az ország, a fiatalok jövője sem túl nagy ár. Szerinte a kormány ténykedése az oktatás területén vagy törvénytelen vagy káros vagy pedig mindkettő, de a Tanítanék Mozgalom kiáll az ország és a fiatalok jövőjéért” — jelentette ki Törley.
Ez most a szolidaritás, a tiltakozás és az ellenállás ideje — mondta Törley Katalin, aki mozgalma nevében a szolidaritásáról biztosította a CEU-t.

Gál András, a CEU diákja, a keresztény hallgatói csoport tagja azt mondta: mindenkinek elemi érdeke, hogy „ellenvélemények vegyék körül”. Hangsúlyozta: magyarként és keresztényként is elengedhetetlennek tartja, hogy olyan társadalomban éljen, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része.

A délután 5 órakor kezdődött demonstráció este 8 órakor békésen ért véget a Parlament előtt, az Andrássy-szobornál felállított színpadnál.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI