2017. április 24., hétfő

Marad a két év felfüggesztett Dragneának

Elutasította a román legfelsőbb bíróság a korrupcióért korábban jogerősen elítélt Liviu Dragnea képviselőházi elnök ítéletvégrehajtási kifogását hétfőn.


Liviu Dragnea, igazságszolgáltatás, Románia, PSD, Basescu-referendum, korrupció, választási csalás
Liviu Dragnea — Fotó: Andeea Alexandru/Mediafax
A Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségét is betöltő politikust tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek, miután bebizonyosodott, hogy az SZDP akkori főtitkáraként és országos kampánystábja vezetőjeként csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Dragnea — aki az SZDP tavaly decemberi választási győzelme után priusza miatt nem igényelhette magának a kormányfői kinevezést — rendkívüli jogorvoslati kérelmét a büntetőper állítólagos formai hibáira alapozta, egyebek között arra, hogy az ítélet indoklását nem egy hónapon belül (ahogy szabályos lett volna), hanem tíz hónap múltán kapta meg.

A pártelnök azt is szabálytalannak vélte, hogy a késve kikézbesített ítéletet nem írta alá az azt kimondó öttagú bírói tanács valamennyi tagja.


A testület elnöke, Livia Stanciu, aki tavaly a legfelsőbb bíróság elnöki tisztségét is betöltötte, azóta nyugdíjba ment, és Klaus Iohannis államfő alkotmánybíróvá nevezte ki. Helyette és a bírói tanács egy másik tagja helyett a legfelsőbb bíróság mostani elnöke látta el kézjegyével az ítélet indoklását.

A legfelsőbb bíróság megalapozatlannak találta Dragnea kifogásait, és jogerősen elutasította a jogorvoslati kérelmet.

Az SZDP elnöke ellen egy másik ügyben is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség, így ha még egyszer bűnösnek találja a bíróság, már nem lehet szó felfüggesztett büntetésről, és az első ügyben kiszabott börtönbüntetését is le kell töltenie.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI