2017. április 19., szerda

Ma kezdődik Kolozsváron a 2017-es torna Európa-bajnokság

27 ország 274 sportolójának (168 férfi és 106 nő) részvételével ma kezdődik a kolozsvári sportcsarnokban a torna Európa-bajnokság.


sport, torna, 2017-s torba eb, Kolozsvár, Nadia Comăneci, Berki Krisztián, lólengés
Berki Krisztián ismét Európa legjobbja lehet lólengésben — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Romániában legutóbb hatvan évvel ezelőtt szerveztek hasonló szintű rendezvényt.

Az új olimpiai ciklus első nagy versenyén számos tapasztalt tornász mellett indulnak már azok a fiatalok is, akik a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokra készülnek.

A résztvevők között van három riói olimpiai bajnok is: Eleftherios Petrounias (Görögország — gyűrű), Oleg Vernyajev (Ukrajna — korlát) és Sanne Wevers (Hollandia — gerenda).

Mellettük számos tehetséges fiatal indul első felnőtt versenyén, mint például Diana Varinszka (Ukrajna), Jelena Jeremina (Oroszország), Frank Baines (Nagy-Britannia), Martino Maggio (Olaszország), Lyn Genhart (Svájc), Tomas Kuzmickas (Litvánia) és Rhys McClenaghan (Írország).

Az április 19-e és 23-a között sorra kerülő verseny programja:


  • megnyitó szerdán 10 órakor, ezt követi a férfiak selejtezője;

  • csütörtökön 10:00 — 20:40 között női selejtezők,

  • pénteken 13:00 — 15:45 között férfi egyéni összetett verseny;

  • pénteken 17:30 — 19:30 között női egyéni összetett verseny;

  • szombaton 13:30 — 16:40 között férfi szerenkénti döntők talajon, lólengésben és gyűrűn és női szerenkénti döntők ugrásban és felemás korláton;

  • vasárnap 13:30 — 16:40 között férfi szerenkénti döntők ugrásban, korláton és nyújtón és női szerenkénti döntők gerendán és talajon.

A 2017-es torna eb-n  nem szerveznek csapatbajnokságot, a tornászok egyéniben indulnak.

A selejtezők után versenyben maradt legjobb 24-24 férfi és nő tornász, országonként legtöbb kettő, indul az egyéni összetett Európa-bajnoki címért, amelyet pénteken tartanak. Ugyanakkor szerenként a legjobb nyolc tornász, országonként legfentebb kettő, indul a szombaton és vasárnap sorra kerülő szerenkénti döntőkben.

Berki Krisztián az aranyra hajt


Az olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász a legutóbbi két kontinensviadalán (2013, 2014) egyaránt ezüstérmes lett, az előző két Európa-bajnokságon — tavalyelőtt és tavaly — pedig nem indult.


Beki mellett Kállai Zoltán szintén csak lólengésben, míg Kardos Botond és Babos Ádám egyéni összetettben indul az Európa-bajnokságon. Vecsernyés Dávid talajon, korláton és nyújtón, Boncsér Krisztián talajon és nyújtón szerepel, Schweigert Dávid pedig tartalékként utazott.

A női válogatottban minden csapattag — Jakab Noémi, Al-Salty Dália, Kovács Zsófia és Dévai Boglárka — négy szeren versenyez; ugrásban Dévai és Kovács is esélyes a döntőbe jutásra, emellett Kovács egyéni összetettben is előkelő helyezésre számíthat.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

Romániát tíz tornász képviseli


A női válogatott Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache és Cătălina Ponor, míg a férfi Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurenţiu Nistor és Andrei Ursache összetételű.

A közönség soraiban ott lesznek a román tornasport olyan jeles képviselői, mint Sonia Iovan és Elena Leuştean, akik 60 évvel ezelőtt, a Bukarestben szervezett Európa-bajnokságon megszerezték Románia első érmeit tornában.

Az Európa-bajnokság nagykövete a sokszoros olimpiai bajnok Nadia Comăneci, aki a Nemzetközi Torna Szövetség elnökével, Morinari Watanabevel együtt szintén jelen lesz az Eb-n.

A 2017-es torna Európa-bajnokság rendezési jogát eredetileg Bukarestnek ítélték oda, ám utólag ezt Kolozsvárra költöztették, mert a bukaresti hatóságoknak még az építését sem sikerült elkezdeniük annak a csarnoknak, amelyben a versenyt meg kellett volna rendezni.

Hanyatlóban a román torna


Az 1957 után az országban szervezett legjelentősebb versenyre a román tornasportnak egy igen kínos időszakában kerül sor.


Jóllehet Románia éppen tornában nyert a legtöbb olimpiai érmet, 25 arany-, 20 ezüst- és 26 bronzérmet, az utóbbi időben elmaradtak a kiemelkedő eredmények. Ezt a folyamatot tetőzte, hogy a román női válogatott tavaly nem jutott ki a riói Nyári Olimpiai Játékokra, ami először fordult elő az 1968-as mexikói olimpia óta.

A tavalyi, berni Európa-bajnokságon Románia négy érmet nyert: Marian Drăgulescu ezüstérmet szerzett talajon és ugrásban, Cătălina Ponor pedig bronzérmet talajon és gerendán.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/vhegy