2017. április 27., csütörtök

Liviu Dragnea bepereli Romániát

Az Európai Unió Bíróságán, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságán keres jogorvoslatot a román igazságszolgáltatással elégedetlen, egy korrupciós ügyben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt házelnök.


Liviu Dragnea Luxemburgban és Strasbourgban keresi igazát — Fotó: Alexandra Pandrea/Mediafax  
A Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségét is betöltő politikus csütörtökön jelentette be, hogy ügyvédei a luxembourgi, illetve a strasbourgi bírósághoz fordulnak, miután hétfőn a román legfelsőbb bíróság elutasította ítéletvégrehajtási kifogását.

Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek.

A házelnök nem ismeri el, hogy az SZDP akkori főtitkáraként és országos kampánystábja vezetőjeként csalásra bujtotta volna fel a választási bizottságok tagjait, ezért akarja beperelni Romániát az európai bíróságokon. Miután Romániában elutasították rendkívüli jogorvoslati kérelmét, Dragnea üdvözölte a román legfelsőbb bíróság gyors döntését, mert ezzel úgymond utat nyitottak számára, hogy Luxembourgban, illetve Strasbourgban keresse igazát.

Az SZDP tavaly decemberi választási győzelme után Dragneát priusza akadályozta meg abban, hogy pártelnökként magának igényelje kormányfői kinevezést.

Liviu Dragnea ellen ugyanakkor egy másik ügyben is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség, így ha még egyszer bűnösnek találja a bíróság, már nem lehet szó felfüggesztett büntetésről, és az első ügyben kiszabott börtönbüntetését is le kell töltenie.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI