2017. április 4., kedd

Lassan, de tisztul a kép a szentpétervári robbantás körül

Mint ismert, az észak-oroszországi metropolisban hétfő délután egy metrószerelvényen ismeretlen tettesek pokolgépet robbantottak.


szentpétervári metrórobbantás, Oroszország, Szentpétervár, terrorcselekmény,
A detonáció helyszíne — Fotó: Mikhail Ognev/Fontanka/REUTERS
Ahogy az lenni szokott ilyenkor, azonnal ellenőrizetlen, gyakran egymásnak ellentmondó információk tömkelege kezdett keringeni a halottak és sebesültek számát, illetve az elkövető kilétét és indíttatását illetően.

Kirgiz származású lehet az elkövető


A szövetségi Nyomozó Bizottság által terrorcselekménynek nyilvánított támadásnak hivatalos források késő esti közlése szerint 14 halálos áldozata volt; 11 ember a helyszínen halt meg, míg hárman később haltak bele súlyos sebesüléseikbe. A szentpétervári kórházakban 49 sebesültet ápolnak, közülük 12-nek súlyos az állapota.

A hatóságok által vizsgált egyik verzió szerint egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel.

TASZSZ orosz hírügynökség tájékoztatása szerint a robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg és azt szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány is szétszóródott.

Egy sérült személyt szállítanak a mentősök — Fotó: Anton Vaganov/REUTERS
A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg.

A sajtó megnevezett két gyanúsítottat


A hatóságok a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet gyanúsítják a szentpétervári öngyilkos metrórobbantás elkövetésével, emellett az orosz Nyomozó Bizottság körözést adott ki az ugyancsak 22 esztendős, kirgizisztáni születésű, de orosz útlevéllel rendelkező Akbarzson Dzsalilov ellen.

szentpétervári metrórobbantás, Oroszország, Szentpétervár, terrorcselekmény
Egy zárt rendszerű tévéhálózat videofelvételéről készített képen az a férfi látható, akit a merénylettel kapcsolatban köröznek — Forrás: Fontanka/EPA/MTI
Arisev bűnrészességét azonban — akinek a szentpétervári robbantás után nyoma veszett — a kazah külügyminisztérium és a rokonsága is kizártnak tartja. A kirgiz GKNB biztonsági szolgálat szóvivője, Rahat Szulajmanov szerint a támadó „valószínűleg” az Os városában született Dzsalilov lehet.

Az értesülés egybecseng a TASZSZ rendvédelmi szervekre hivatkozó közlésével, miszerint az öngyilkos támadó egy közép-ázsiai férfi volt, aki kapcsolatban állt szíriai militánsokkal. Az orosz hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/REURETS/vhegy