2017. április 6., csütörtök

Kellemetlen emlékeket idéz fel a románokban a Kolozsvár megnevezés

Mint mondják, „elfogadhatatlan” számukra, hogy a nagy egyesülés centenáriumára „ilyen megnevezéssel” készüljön a „városuk”.


Kolozsvár, Emil Boc, kétnyelvű helységtáblák, Erdély, kisebbségi jogok, Románia,
A kincses város Kisbács felőli bejáratánál felállított ötnyelvű üdvözlőtábla már történelem — Fotó: Rohonyi D. Iván/MTI
Több kolozsvári szervezet kéri Emil Boc polgármestert, hogy nyújtson be fellebbezést a Kolozs megyei törvényszék azon döntése ellen, amely a kétnyelvű — román és magyar — helységnévtáblák kihelyezésére kötelezi a városvezetést.

A dokumentumot a Carpatica Kulturális Alapítvány elnöke, Ionel Vitoc, az Avram Iancu Kulturális-hazafias Társaság elnöke, Victor Bercea és az ASTRA kulturális egyesület Kolozs megyei szervezetének elnöke, Mircea Popa írta alá. Szerintük a polgármesteri hivatal a többségi lakosságot diszkriminálná, ha nem élne fellebbezési lehetőségével.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

Felháborodással vettük tudomásul a Kolozs megyei törvényszék döntését, mely egy önkényes értelmezés alapján arra kötelezi Kolozsvár Polgármesteri Hivatalát, hogy kétnyelvű helységnévtáblákat szereltessen a város bejárataihoz” — írják a dokumentum megfogalmazói, követelve Emil Boctól, hogy fellebbezzen a döntés ellen. „Elfogadhatatlan számunkra, hogy a nagy egyesülés centenáriumára ilyen megnevezéssel készüljön a városunk” — teszik hozzá.

Az aláírók azzal érvelnek, hogy a törvény a nemzeti kisebbség legalább 20%-os arányát szabja meg küszöbként ahhoz, hogy a hatóságokat kötelezni lehessen a kétnyelvű táblák kihelyezésére.

Ugyanakkor kifejtik, hogy sok románban kellemetlen emlékeket idéz fel a magyar Kolozsvár megnevezés, mert az 1940-1944 közötti magyar közigazgatástól elszenvedett atrocitásokat juttatja eszükbe.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres