2017. április 20., csütörtök

Hó alá kerül a fél ország

Nagy mennyiségű csapadékra, kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki csütörtökön a román meteorológiai szolgálat az ország keleti részére, Moldvára, valamint a Déli és a Keleti Kárpátok egész térségére, a Székelyföldet is beleértve.


extrém időjárás, időjárás előrejelzés, Románia, Székelyföld, útviszonyok, ANM, havazás, áprilisi havazás, szél
Képünk illusztráció — Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/EPA/MTI
Az előrejelzés szerint péntek reggelig 50-60 milliméter csapadék várható, a magasabban fekvő területeken főleg havas eső és hó formájában.

A hegyvidéken óránként 50-65 kilométeres sebességű szél lesz hófúvással.

A Romániába már szerdán visszatért télies, viharos időjárás, s ez fennakadásokat okozott a közlekedésben és áramellátásban.


  • csütörtök reggel a Nagyvárad és Kolozsvár közötti E60-as főút forgalmát bénította meg csaknem félórára egy úttestre dőlt fa.
  • Székelyföldön a Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó közötti közúti összeköttetést vágta el egy úttestre dőlt fa; a térségben térerő híján nem működnek a mobiltelefonok sem. A hatóságok egy járhatatlanná vált útról visszafordult gépkocsivezetőtől szereztek tudomást a problémáról.
  • a vasúti közlekedésben három veszteglő személyszállító vonat okozott jelentős késéseket: az erős szél egy fát döntött Szentsimon és Tusnádfürdő között a sínekre, és több órát vett igénybe a fa eltávolítása.
  • a Keleti Kárpátokban az Erdélyt Moldvával összekötő hágók mindegyikén több centiméteres hóréteg akadályozza a közlekedést, több helyütt vesztegelnek a teherautók.
  • Maros megyében 12 településen 3400 háztartás maradt áram nélkül, miután a szél által kicsavart fák villanyvezetékeket rongáltak meg. Az üzemzavar Nyárádszeredát és környékét érintette, a szolgáltató a délutáni órákra ígérte az áramellátás helyreállítását.
  • A Fogarasokban megnőtt a lavinaveszély, a Bâlea-tónál meghaladja a másfél métert a hóréteg vastagsága. Az 1700 méter fölötti térségekben — az ötfokozatú skálán — négyes szintűre emelték a lavina-veszélyre figyelmeztető riasztást.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI