2017. április 26., szerda

Farkasok és medvék tizedelik a nyájat Hargita megyében

Az év elejétől 90 juhot öltek meg a farkasok és medvék Hargita megyében — mutat rá a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség.


Hargita megye, vadállatok, farkastámadás, medvetámadás, állattenyésztés
Képünk illusztráció — Forrás: pixabay
Az ügynökség vezetője, Domokos László elmondta, idén 17 esetben jelezte vadállatok támadását a lakosság. Kilenc esetben farkasok, hat alkalommal medvék, két esetben vaddisznók garázdálkodtak.

A vadállatok által okozott károk jelentősek, 90 juh pusztult el a támadások következtében, továbbá egy tehén és 15 méhkaptár esett ezek áldozatául.

A következő időszakban ismét nőhet a garázdálkodások száma, mivel elültették a krumplit, a vaddisznók pedig főként itt fognak élelem után kutatni.

Domokos László arra kérte a pásztorokat, hogy ne tartsák az erdő szélén a juhnyájakat, ne vigyék ezeket az erdőbe legelni, állataikat pedig védjék villanypásztorral.

Tavaly összesen 176 támadást jelentettek a környezetvédelmi ügynökségnél Hargita megyében, hat személy kórházba került medvetámadás következtében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.