2017. április 4., kedd

Ezrek tiltakoztak Budapesten a lex CEU ellen

Élőlánccal tiltakoztak kedd délután a Közép-európai Egyetem budapesti épülete előtt a parlament CEU-t érintő döntése miatt.


CEU, lex CEU, Közép-európai Egyetem, Budapest, Magyarország, felsőoktatás, Oktatási Szabadságot
A demonstrációt az Oktatási Szabadságot elnevezésű független diákszervezet szervezte — Fotó: Kovács Tamás/MTI
A demonstráción többen voltak, mint a vasárnapi tüntetésen, amikor mintegy tízezerre becsülték a résztvevők számát.

Ne írd alá János!


Az intézmény épülettömbjét körbeállók tiltakozásukat fejezték ki a parlament keddi döntése miatt, a szónokok pedig arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást.

A tiltakozók közül sokan a „CEU-val vagyok” kitűzőt viselték, mások az államfőnek szóló, „VETO” és a „Ne írd alá!” feliratú táblákkal fejezték ki véleményüket a szerintük az intézményt diszkrimináló törvénymódosítás ellen. A tömeg többször is azt skandálta, „Ne írd alá János! Ne írd alá János!”

A tömeg később átvonult a Kossuth térre


A demonstráció befejezése után a tömeg a CEU Nádor utcai épülete előlátvonult a Parlament elé, ahol a kormányt bírálták, felolvasták a törvénymódosítást megszavazó képviselők névsorát, amit füttyszó kísért; az Országgyűlés CEU-t érintő döntését hazaárulásnak nevezték.


Budapest, CEU, felsőoktatás, Közép-európai Egyetem, lex CEU, Magyarország, Oktatási Szabadságot
Rendőrök és demonstrálók a Parlament épülete előtt — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A demonstrálók megpróbálták kitűzni a Parlamentre az uniós és a magyar zászlót, de az épület lépcsőjén felsorakozó rendőrök ezt megakadályozták, ekkor dulakodás alakult ki.

Végül egy demonstráló feljutott a Parlament lépcsőjének tetején lévő egyik oroszlánszobor mellé a két zászlóval, a rendőrök ebben nem akadályozták meg. Ugyanakkor Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő megjelent a Parlament egyik ablakában, ahonnan kilógatta az uniós lobogót.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI