2017. április 5., szerda

Rangos elismerésben részesül Kallós Zoltán

A kulturális örökségvédelem terén legrangosabbnak számító uniós elismeréssel, Europa Nostra-díjjal tüntetik ki Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutatót, népzenegyűjtőt.


Kallós Zoltán, magyarság, Europa Nostra, néprajzkutatás
Kallós Zoltán, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutató a Kolozs megyében lévő Válaszút szórványkollégiumában — Fotó: Biró István/MTI
Az Európai Bizottság és az Europa Nostra szerdán közzétett döntéséről az RMDSZ számolt be hírlevelében.

A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból 29 díjazottat tüntettek ki. A több mint kétszáz jelölt közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket. A kétszeres Kossuth-díjas néprajztudóst Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölte az uniós kitüntetésre.
Ma — amikor Európának több társadalmi problémával is szembe kell néznie — a kultúrának létfontosságú szerepe van abban, hogy segítsen felhívni a figyelmet a közös történelmünkre és értékeinkre, illetve elősegítse a tolerancia, a közös megértés és a társadalmi kohézió fejlődését” — idézte a hírlevél Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosát.
Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra-díj bizottságának elnöke köszönet mondott az idei díjazottaknak rendkívüli tehetségükért, elkötelezettségükért és nagylelkűségükért, rámutatva, hogy az utóbbi másfél évtizedben immár 450 örökségvédő kapta meg az Europa Nostra-díjat.

Kallós Zoltán egyike a 20. század legkiemelkedőbb és legsikeresebb magyar népzenegyűjtőinek.
Kallós Zoltán arra áldozta az életét, hogy megmentse és tovább örökítse a Kárpát-medencében élő különböző népcsoportok, közösségek kultúráját, elszántsága és lankadatlan munkája révén ezt az egész világ számára láthatóvá tette. Kallós Zoltánt a nehéz idők, embert próbáló politikai körülmények sem tántorították el. Bátor munkája több mint méltóvá teszi őt erre a díjra” — mutatott rá a zsűri.


Közönségdíj-ráadás


Szerdán online szavazás indult, amelyen a közönség támogathatja a nyertes projekteket, és dönthet arról, hogy ki kapja a Közönségdíjat.


A szavazóknak lehetőségük van arra, hogy megnyerjenek egy kétszemélyes utazást Finnországba, így meghívott vendégei lehetnek a díjátadó ceremóniának, amelyet május 15-én, Turku városában rendeznek meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI