2017. április 12., szerda

Erdély hercege titulust is neve mellé biggyesztheti Károly herceg

Erdély hercege tiszteletbeli címmel szándékozik kitüntetni a brit trónörököst Gyulafehérvár polgármestere, Mircea Hava — jelentette az Agerpres hírügynökség.


Károly herceg Szászfehéregyházán — Fotó: Andreea Alexandru/AP/MTI
A polgármester levélben tájékoztatta szándékáról Károly herceget, amelyben meghívta a városba, és felajánlotta neki a titulust, hálából azért, mert a walesi herceg népszerűsíti a térség kultúráját és a vidéki lakosság életvitelét.

Nicolaie Moldovan városmenedzser az Agerpresnek elmondta, az elöljáró ezzel a lépéssel a város idegenforgalmát szeretné fellendíteni, az önkormányzat ugyanis megkezdte a gyulafehérvári fejedelmi palota restaurálásának előkészületeit.

Károly herceg, Erdély, Gyulafehérvár, erdély hercege
Károly walesi herceg Zalánpatakon — Fotó: Kátai Edit/MTI
A herceghez írt levelében a polgármester kifejti: tisztában van azzal, hogy trónörökösként nagyon elfoglalt, ezért nem várják el, hogy folyamatosan Erdélyben tartózkodjon, de a gyulafehérvári elöljárók szívesen látnák a koronaherceget a most felújítás alatt álló középkori palotában, Erdély egykori uralkodóinak székhelyén.

PR-akció


A tiszteletbeli cím felajánlása pusztán marketingfogás, alkotmányos szempontból semmiféle jelentősége nincs — szögezte le szerdán Gyulafehérvár polgármesteri hivatalának szóvivője, Mihai Coşer.

Ez egy PR-akció, amivel csak fel akarjuk hívni a figyelmet erre a fontos városra, amely egykor Erdély fővárosa volt minden szempontból, ugyanakkor el szeretnénk ismerni Károly herceg érdemeit, aki Románia ezen régiójának egyik legaktívabb népszerűsítője” — nyilatkozta a szóvivő.
Mihai Coşer azt mondta, egyelőre nem jött válasz a walesi hercegnek küldött levélre, de meggyőződésük, hogy indítványuk eredményes lesz.

A felajánlott Erdély hercege tiszteletbeli címmel kapcsolatban úgy fogalmazott: alkotmányos vagy törvényi szempontból ez a titulus semmit nem jelent, hisz az egyetlen hivatalos cím, amelyet a helyi önkormányzat adhat, a díszpolgári kitüntetés.

Károly walesi herceg márciusban tett hivatalos látogatást Romániában, ez alkalomból Klaus Iohannis államfő a Románia Csillaga Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki Románia értékeinek népszerűsítéséért.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.