2017. április 26., szerda

Eljárást indított Brüsszel Magyarország ellen a CEU-ügy miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság szerdán Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet.


Brüsszel, Magyarország, lex CEU, Közép-európai Egyetem, felsőoktatás, Európai Bizottság,
Fotó: Marjai János/MTI
A brüsszeli testület illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján bejelentette, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott törvénymódosítás ügyében.

Margarítisz Szkínász kiemelte, hogy a bizottság szakértői jogi értékelést folytattak a magyar felsőoktatási törvény ügyében, és ennek alapján a testület arra a megállapításra jutott, hogy az nincs összhangban a közös belső piac szabadságára vonatkozó szabályokkal; kérdések merültek fel egyebek mellett:
  • a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságával, valamint
  • az akadémiai és az oktatási szabadsággal kapcsolatban.

A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak ezekre a kifogásokra.


Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

A Európai Bizottság csak a felsőoktatási törvény miatt indította az eljárást, más ügyekben minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében, ezért politikai párbeszédet indít; más témák mellett a menekültügyi szabályozásról, valamint továbbra is szorosan figyelemmel fogja követni a civil szervezeteket érintő törvénytervezet — számolt be Margarítisz Szkínász.

Bizonyos ügyekben még áprilisban döntés várható a következő lépésekről.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.