2017. április 24., hétfő

Csalással lett Băsescu Románia elnöke 2009-ben?

A választási dokumentumok meghamisítása és hivatali visszaélés gyanújával indított ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást hétfőn a román legfőbb ügyészség.


Dan Andronic, Traian Băsescu, Mircea Geoană, Románia, 2009-es elnökválasztás, SRI, Laura Codruța Kövesi,
Traian Băsescu — Fotó: Bogdan Maran/Mediafax
Erre azt követően került sor, hogy egy ismert publicista azt állította, hogy az illetékes hatóságokon kívül más állami intézmények is beavatkoztak a 2009-es elnökválasztásba.

„Kövesi és Coldea azt akarta, hogy Băsescu nyerjen.”


Dan Andronic két hete arról írt az Evenimentul Zilei hasábjain leleplezőnek szánt cikket, hogy 2009-ben az erőszakszervezetek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét.


A publicista ennek alátámasztásául beszámolt arról, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat vezetői (George Maior igazgató és helyettese, Florian Coldea), Laura Codruța Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea volt belügyminiszter lakásán találkoztak, ahova — az államfőhöz közeli újságíróként — őt is meghívták.

Egyszerű vacsora


Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes Andronic információira reagálva azt mondta, a szóban forgó találkozó egy „egyszerű vacsora” volt, amelyre George Maiort, Vasile Dîncut, Anghel Iordănescut, Dan Andronicot és Neculai Onţanut is meghívta. Arra a kérdésre, hogy jelen volt-e a vacsorán Coldea és Kövesi is, több ízben is kitérő választ adott.

Andronic nem részletezte, milyen módon avatkoztak be a különböző állami szervek vezetői a választási procedúrába, csak utalt arra a — sokat emlegetett — tényre, hogy Băsescu a külföldön leadott szavazatokkal nyert.

A publicista felidézte a választási rivális Mircea Geoană akkori szóvivője, Victor Ponta későbbi kormányfő kommentárját is, aki választási csalással vádolta a Demokrata Liberális Pártot (Băsescu akkori pártját), hozzátéve, hogy „náluk jobban működött a rendszer”, mint a Szociáldemokrata Pártnál.

A SRI és a vádhatóság közti állítólagos összefonódásokat bíráló szerző ezt a cikkét is a most már korrupcióellenes főügyészként működő Kövesi elleni támadásnak szánta. Az írás az SZDP vezetőinek körében is nagy visszhangot keltett. A képviselőházban múlt héten házbizottsági döntés is született arról, hogy parlamenti vizsgálóbizottság alakul a 2009-es elnökválasztással kapcsolatos gyanú tisztázására.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.

A most ellenzéki szenátorként ténykedő Băsescu a legfőbb ügyészség hétfői bejelentését taktikai húzásnak minősítette. Băsescu arra utalt, hogy a vádhatóság ezzel ellehetetleníti a parlamenti vizsgálatot, és megmenti Kövesit a parlamenti kihallgatástól, hiszen a törvényhozás szerinte nem vizsgálódhat olyan ügyben, amelyben bűnvádi eljárás is indult.

A 2009-es elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő Traian Băsescu államfő úgy szerezte meg második ötéves mandátumát, hogy alig több mint fél százalékponttal, 70 ezer szavazattal múlta felül ellenfelét, Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnököt, miközben az érvénytelen szavazatok száma megközelítette a 140 ezret.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.