2017. április 13., csütörtök

Botrány lett a „Károly, Erdély hercege” kezdeményezésből

Bírálatok középpontjába került Mircea Hava, Gyulafehérvár polgármestere azt követően, hogy meghívta városába Károly herceget, a brit trón örökösét és az „Erdély hercege” nem hivatalos, tiszteletbeli címet ajánlotta fel számára.


Erdély, Gyulafehérvár, Károly herceg, Románia, Erdély hercege, gróf Kálnoky Tibor, Zalánpatak
Károly herceg Gróf Kálnoky Tibor társaságában Zalánpatakon — Fotó: Kátai Edit/MTI
A romániai közvélemény a brit sajtóban közölt cikkekből értesült a felajánlásról.

A romániai akadémiai és üzleti szféra összefogására alakult Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) éles hangú közleményben ítélte el a gyulafehérvári kezdeményezést, melyről úgy vélte: „felerősítheti a Románia felosztására irányuló áramlatokat”.

Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a pr-fogásnak szánt felajánlás teljes kudarcba fulladt és rossz szolgálatot tesz Gyulafehérvárnak. A dél-erdélyi város ugyanis az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumára készül.

1918 december elsején a dél-erdélyi városban tartották azt a nagygyűlést, amelyen az erdélyi, a bánsági és a magyarországi románok mintegy százezer küldötte nyilvánította ki az általuk lakott területek és Románia egyesülését.


December elseje, a nagygyűlés évfordulója 1990 óta Románia állami ünnepe. A magyar történelmi tudatban Erdély elvesztése 1920. június 4-éhez, a versailles-i Trianon palotában aláírt békeszerződéshez kötődik, a román történelmi tudat a gyulafehérvári nagygyűlést tartja Erdély és Románia egyesülése meghatározó dátumának.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI