2017. április 4., kedd

Kemény dolgokat mondott a CEU-ról a parlamentben Balog Zoltán

Az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg a felsőoktatási törvényt módosító javaslat összevont vitáját az Országgyűlésben.


Közép-európai Egyetem, CEU-törvény, CEU, Balog Zoltán, Palkovics László, Soros György, Magyarország, felsőoktatás,
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Balog Zoltán az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én — Fotó: Illyés Tibor/MTI
Balog szerint a külföldi egyetemek ügyében javasolt törvénymódosítás Magyarország, a magyarok érdekeit szolgálja, az új szabályok betarthatóak, „jogokat biztosítanak, és nem előjogokat”.

Kifejtette: Magyarországnak érdeke, hogy minél több autonóm, nemzetközileg elismert, a magyar tudástőkét elősegítő felsőoktatási intézménye legyen, az viszont nem érdeke, hogy olyan nemzetközi befolyásolási kísérleteknek engedjen teret, amelyekkel törvényesen választott kormányt vagy elnököt akarnak ellehetetleníteni.
Soros György szervezetei ilyen álcivil ügynökszervezetek, és elszántak vagyunk abban, hogy ezt a tevékenységet minden törvényes eszközzel megakadályozzuk” — mondta a tárcavezető.
Többször is hangsúlyozta, hogy míg a Közép-európai Egyetem államilag elismert, magyar jog szerint működő magánegyetem, addig a vele közös fenntartásban létező Central European University egy olyan külföldi felsőoktatási intézmény, amely csak Budapesten működik.

Balog elmondta, a magyar kabinet kész tárgyalni az Egyesült Államok kormányával, illetve az érintett szövetségi állam vezetésével az ügyben. A törvénymódosítás ugyanis nemzetközi szerződéshez kötné külföldi egyetem magyarországi működését. Egyúttal víziónak nevezte azt, hogy veszélyben lenne a tanszabadság Magyarországon.

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslatról még kedden szavaz az Országgyűlés.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI