2017. április 27., csütörtök

Az Orbán-Brüsszel tangó egymondatosokban

Orbán Viktor — elmondása szerint — azért ment szerdán Brüsszelbe, hogy egy fair és nyílt vitában megvédje Magyarországot (ezért Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője meg is dicsérte, mondván: míg a romániai korrupcióról szóló vitára a szocialista miniszterelnök — Sorin Grindeanu — nem jött el, addig Orbán mindig részt vett a vitában, mindig reagált, és sokszor változtatásokat eszközölt).


Magyarország, Európai Unió, Európai Bizottság, Európai Parlament, Orbán Viktor, alapjogok, CEU, migráció, civil szervezetek
Orbán Viktor felszólal az Európai Parlamentben 2017. április 26-án — Fotó: Szecsődi Balázs/MS/MTI
A magyar miniszterelnök, aki vitapartnereit egyenlő mércével való mérlegelésre kérte, és a brüsszeli politikai elit (?) egymásnak feszült tehát az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt.

Margarítisz Szkínász: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet.

Zdzislaw Krasnodebski (Európai Konzervatívok és Reformerek frakció): a Közép-európai Egyetemnek egyértelmű ideológiai profilja van, és alapítója, Soros György politikai ambíciókkal rendelkezik

Guy Verhofstadt (volt belga kormányfő, az EP liberális frakcióvezetője): a magyar kormány megsérti az uniós alapelveket, zaklatja a civil szervezeteket, elüldözi a kritikus sajtót, falakat épít, vissza akarja állítani a halálbüntetést, és most úgy döntött, hogy bezár egy egyetemet.

Orbán Viktor: alaptalanok a CEU bezárásáról szóló vádak, a törvény ugyanis nem tesz mást, mint egységesíti a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményre vonatkozó szabályozást.

Gianni Pittella (a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője): az előnyök mellett meg kell osztani a terheket, az együttélés kötelezettségeit is.

Orbán Viktor: Nem kérdőjelezhető meg az elkötelezettségünk az Európai Unió iránt, de számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével; Magyarország nem kíván elmenni a szabadság földjéről.

Orbán Viktor: Nem kérhetik tőlünk, hogy fogjuk be a szánkat, és nem beszélhetnek velünk úgy, mint ha önök ajándékot adnának nekünk, és mi az önök megvásárolt lekötelezettjei lennénk. Nem könyöradományt kapunk az Európai Uniótól.

Manfred Weber: a magyar nemzeti konzultáció Európa elleni hangulatkeltés.

Frank Timmermans (az Európai Bizottság első alelnöke): téves és megtévesztő állítások szerepelnek a magyar kormány „Állítsuk meg Brüsszelt” kampányában — a bizottság egy négyoldalas dokumentumban pontról pontra cáfolta a kampányban szereplő állításokat.

Orbán Viktor: Soros György egy kiemelkedő nemzetközi spekuláns, aki tönkretette emberek tízmillióinak életét, amikor bedöntötte az angol fontot és megtámadott más valutákat; milliók szegényedtek el azért, hogy neki profitja legyen.

Matteo Salvini (az olasz Északi Liga politikusa, a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport tagja): Soros György nem csak álmenekülteket pénzel, hanem egyes képviselőket akár az EP-ben is, vagy a bizottság tagjai közül is.

Gianni Pittella: nem igaz, hogy az EP Soros György érdekeit képviseli.

Guy Verhofstadt: Orbán mindenhol, mindenkiben ellenségeket lát: az energiaágazatban, a sajtóban, a civil szervezetekben és az egyetemi világban.

Orbán Viktor: a magyar kormány nem akar mást, mint hogy a nem kormányzati szervezetekről tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük.

Niedermüller Péter (Demokratikus Koalíció): Orbán Viktor mindenütt ellenségeket lát, ezért félelmében szisztematikusan leépíti a szabadságjogokat, elárulja, semmibe veszi a magyar társadalom legalapvetőbb érdekeit.

Ujhelyi István (MSZP): szégyen és árulás, hogy az egykori Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor elárulta a demokráciát és mindazokat az értékeket, amiket korábban képviselt.

Orbán Viktor: Én sok mindent gondolok Soros Györgyről, de azt nem, hogy valaha az életében is azért adott volna bárkinek ösztöndíjat, mert azt gondolná, azzal megvásárolta volna élethosszig a véleményét.

Gianni Pittella: azzal, hogy Magyarország visszautasította a menekültek áthelyezését úgy viselkedik, mintha az Európai Unión kívül állna.

Orbán Viktor: Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel és nem bírálatot.

Orbán Viktor: aki beengedi Európába a migránsokat, számoljon azzal, hogy gyermekei, unokái más világban fognak élni; ne akarják ránk kényszeríteni, hogy mi is egy ilyen világban éljünk.

Orbán Viktor: Magyarország saját erőforrásaiból, bevándorlás nélkül ad választ az európai demográfiai válság kihívására.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a felszólalók „kertelés nélkül”, egyenesen fogalmaztak, ide-oda röpködtek a kemény vádak, a nehéz sérelmek, viszont nehéz megmondani, hogy a tegnapi vitanap után enyhült vagy fokozódott a magyar kormány kontra Brüsszel konfliktus. Nem segítenek ebben a magyar kormány-, illetve ellenzéki pártok reakciói, vagy a kormánypárti és ellenzéki lapok reakciói sem: míg az egyik fél szerint Orbán Viktor megvédte Magyarországot, addig a másik oldalon úgy látták, hogy a magyar miniszterelnök, akinek „kicsúszott a lába a talaj alól”, egy „teljesen felesleges balhéba vitte bele az országot”. Úgy tűnik, hogy aki egyik fél irányában sem elfogult, aki objektív elemzést akar, az csak a saját eszére hallgathat.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.