2017. április 12., szerda

Az amerikai külügy a lex CEU felfüggesztését kéri

Az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását — mondta el keddi sajtótájékoztatóján Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.


lex CEU, Közép-európai Egyetem, Magyarország, Mark Toner, amerikai-magyar kapcsolatok, felsőoktatás, Orbán-kormány,
A jogszabály bírálói szerint a törvény célja a Soros György által alapított egyetem ellehetetlenítése — Fotó: marjai János/MTI
A tárca honlapján olvasható szó szerinti leirat szerint az amerikai kormányzatot nagyon aggasztja a törvény.

Az ügy túlmutat a CEU-n


A szóvivő elmondta, hogy a külügyminisztérium álláspontja szerint a jogszabály veszélyezteti, hogy a Közép-európai Egyetem folytathassa tevékenységét.
Azt szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény alkalmazását. Felülvizsgálatot akarunk és vitát, hogy minden aggodalmat rendezni lehessen az egyetemmel magával és a többi érintett intézménnyel folytatott párbeszéden keresztül” — fogalmazott Toner.
A szóvivő szerint a CEU-t egy olyan vezető oktatási intézmény, amely fontos csatornát jelent a magyar-amerikai intellektuális és kulturális párbeszéd számára.
Őszintén szólva a szabad gondolkodás és kutatás középpontjában áll. Ez a törvény álláspontunk szerint más, Magyarországon diplomaprogrammal rendelkező amerikai egyetemek működését is hasonlóképpen veszélyeztetheti, így az ügy túlmutat a CEU-n” — húzta alá az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését hivatott szabályozni.


Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá az elfogadott jogszabályt, amely egyebek mellett azt követeli meg, hogy:
  • a külföldi egyetemek származási országukban is folytassanak oktatási tevékenységet, és
  • magyarországi működésüket kormányközi szerződés szabályozza.
Az elmúlt napokban magyarok tízezrei tüntettek a CEU-ért, és kutatók, tudósok és sokan mások az egész világon kiálltak az intézmény védelmében.

  ▼ Hirdetés
mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
mágneses építőkockák ▲
100% natúr — EGYSZERŰ, MINT EGY FADARAB. MÉGIS VONZÓ.
Forrás: MTI