2017. április 6., csütörtök

Arad és Nagyvárad bejelentkezett a CEU-ért

A Közép-európai Egyetemet Magyarországon érő korlátozásokra hivatkozva Gheorghe Falcă, Arad polgármestere felajánlotta, hogy költöztessék az erdélyi városba a tanintézményt.


Arad, Nagyvárad, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, CEU, lex CEU, Közép-európai Egyetem, Magyarország, Michael Ignatieff
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A Nemzeti Liberális Párt színeiben megválasztott politikus csütörtöki sajtóértekezletén jelentette be az önkormányzat kezdeményezését.

Az elöljáró elmondta: első körben egy kétemeletes, 4000 négyzetméteres tanépületet és egy 75 szobás, étkezdével is rendelkező 2000 négyzetméteres kollégiumot tudnak felajánlani a CEU-nak. 
Néhány év múlva további ingatlanok szabadulnak fel a — jelenleg még a katonaság által használt — vár területén, ezek közül is a CEU rendelkezésére bocsáthatnak néhányat” — tette hozzá.
A Soros György által finanszírozott felsőoktatási intézmény rektorának, Michael Ignatieffnek címzett levelében Falcă az európai demokratikus átalakulások meghatározó intézményeként jellemezte a budapesti Közép-európai Egyetemet, szolidaritásáról biztosítva annak tanárait, illetve hallgatóit.

Felajánlását alátámasztandó hozzáfűzte: Arad is a közép-európai kultúra része, kiváló infrastrukturális adottságokkal — autópályával, páneurópai vasútvonallal, nemzetközi repülőtérrel — rendelkezik.

Nagyvárad is befogadná a CEU-t


Csütörtökön Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere is felvetette, hogy városa befogadhatná a CEU-t. 


Bolojan Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett: Nagyvárad nyitottságát és közép-európai elhivatottságát bizonyítaná, ha ajánlatot tenne a Közép-európai Egyetemnek, hogy a „nagyhírű oktatási intézmény” Nagyváradon folytassa tevékenységét.

B-terv: az osztrákok Bécsbe vinnék az egyetemet


Az APA osztrák hírügynökség szerint Christian Kern osztrák kancellár Bécsbe költöztetné a budapesti székhelyű felsőoktatási intézményt.


Az osztrák kancellári hivatal a nap folyamán a hírügynökségnek megerősítette, hogy Kern kancellár ebből a célból kapcsolatra lépett és tárgyalásokat kezdett Soros Györggyel.

A kancellári hivatal csütörtök késő este kiadott közleményében arról számolt be, hogy az osztrák kancellár felajánlotta támogatását Soros Györgynek, az egyetem átköltöztetésére vonatkozóan konkrét ajánlat azonban nem hangzott el.
Amennyiben a CEU gondolkodik a székhelyváltáson, Ausztria és Bécs természetesen kész az erről folytatandó további megbeszélésekre”  fogalmazott közleményében a hivatal.
Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes a hét elején azt nyilatkozta, hogy „amennyiben az intézmény új székhelyet keres, úgy szívesen meghívná a Bécsbe”.

Az osztrák politikus azonban hangsúlyozta, hogy számára az lenne a legjobb megoldás, ha az egyetem továbbra is Budapesten maradna, és ott folytatná a munkát. Meglátása szerint most az a fontos, hogy megoldást találjanak a budapesti székhelyen, Bécs csupán B-terv lehetne.

Beate Meinl-Reisinger a liberális Neos ellenzéki parlamenti párt bécsi szervezetének vezetője szerint „nagy lehetőség lenne Bécs számára”, ha az egyetem az osztrák fővárosba költözne.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres