2017. április 21., péntek

Megszabadulunk a havazástól, de jön a gyilkos fagy

A másfél napig tartó kiadós havazás és viharos szél délutánig elhagyja Románia keleti részét is, de pénteken erős lehűlésre számíthatunk.


havazás, áprilisi tél, fagy, extrém időjárás, Románia, ANM, közlekedés,
Behavazott gesztenyefa — Fotó: Molnár Edvárd/MTI
A román meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint péntek estig mindenütt megszűnik a csapadék, de szombatra virradó éjszaka országszerte fagypont alá csökken a hőmérséklet.

Az erdélyi medence szélvédett területein, Hargita megyében akár mínusz tíz fokig is hűlhet a levegő.

Az ország középső és keleti részét 10-20 centiméteres hótakaró borítja, és továbbra is erős szél fúj. Sepsiszentgyörgyön 20, Csíkszeredában és Brassóban 15 centiméteres a hóréteg vastagsága, a Fogarasi-havasokban a 2000 méter magasságban lévő Bâlea-tónál már 200 centimétert is meghaladja a hótakaró, miután az utóbbi két napban 30 centiméternyi friss hó hullott.

A közlekedésben a még mindig viharos erősségű szél okoz gondokat, amely — főleg az ország keleti részén — ellehetetleníti a hókotrók munkáját.


Péntek reggel az útburkolatra fagyott jégréteg miatt lezárták az A1-es autópálya húsz kilométeres szakaszát Pitești környékén, de nyolc moldvai országút is járhatatlan a hóátfúvások és jegesedés miatt. A jászvásári repülőteret az erős havazás és rossz látási viszonyok miatt péntek reggel több órára lezárták, két, Moldvába tartó járat a bukaresti nemzetközi repülőtéren szállt le.

Az ország tengeri kikötőit is lezárták az erős szél miatt. A moldvai Szucsáva megyében a hóvihar által megrongált villanyvezetékek miatt csaknem háromezer háztartás maradt áramellátás nélkül.

Kevéske öröm az ürömben


Az erős szél egyedüli pozitív hozadéka az, hogy megugrott a szélerőművek teljesítménye, amelyek péntek reggel Románia energiatermelésének több mint 28 százalékát (2650 megawatt) biztosították.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI