2017. április 7., péntek

Felmentették első fokon a székely „terroristákat”

A büntetőjogi besorolásuk megváltoztatásával első fokon felmentette a vádak egy része alól a bukaresti táblabíróság pénteken a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit.


Beke István, DIICOT, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Kézdivásárhely, székely terroristabotrány, Szőcs Zoltán
Beke István, itt még bilincsben — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, HVIM kézdivásárhelyi, illetve erdélyi szervezetének vezetőjét azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

A bíróság alapfokon — pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért — 10 hónap és 8 nap, illetve 11 hónap és 6 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Bekét és társát, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy sem Bekének, sem Szőcsnek nem kell további börtönbüntetést letöltenie, ha az ítélet jogerőre emelkedik.

Az ügyészség Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta.

A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. A kiszabott büntetést végül a — pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos — második vádpont miatt szabták ki rájuk.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a vádiratban megfogalmazott kérésének helyt adva a bíróság fasiszta jellegű, idegengyűlő, rasszista szervezetnek minősítette a HVIM-at és elrendelte a korábban lefoglalt pirotechnikai eszközök, mobiltelefonok, zászlók és jelvények végleges elkobzását. A bíróság tíz-tíz ezer lejes perköltség megfizetésére kötelezte a vádlottakat.

A DIICOT képviselője a két héttel ezelőtti, utolsó tárgyalási napon azt állította: a lefoglalt nagy mennyiségű pirotechnikai anyag alkalmas volt a testi épség, vagy akár emberélet veszélyeztetésére. A védelem a vádlottak felmentését kérte. Az utolsó szó jogán Szőcs és Beke is ártatlannak mondta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

Az első fokú ítélet ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI