2017. április 4., kedd

Az orosz hatóságok megnevezték a szentpétervári robbantás gyanúsítottját

Az orosz Nyomozó Bizottság megerősítette kedden a kirgiz állambiztonsági szolgálat korábbi bejelentését, miszerint a szentpétervári robbantás gyanúsítottja az orosz állampolgárságú Akbarzson Dzsalilov.


Akbarzhon Jalilov, Oroszország, Szentpétervár, szentpétervári metrórobbantás, terrorcselekmény, Akbarzson Dzsalilov
Akbarzson Dzsalilov, az öngyilkos merénylet feltételezett elkövetője — Forrás: Kommersant
A 22 éves fiatalember a kirgizisztáni Os városában született, a radikális iszlamista hagyományairól ismert Fergana-völgyben, a helyi üzbég kisebbség tagjaként.

Az orosz hatóságok szerint ugyanő helyezett el egy fel nem robbant pokolgépet egy másik metróállomáson.

Dzsalilov, akinek „szétszakadt maradványait” a felrobbantott metrószerelvény harmadik vagonjában megtalálták, genetikai nyomot hagyott a második, fel nem robbant pokolgépet tartalmazó táskán is.

A genetikai bizonyítékok és a biztonsági videokamerák felvételei alapján „okkal feltételezhető, hogy a metrókocsiban elkövetett terrorcselekmény mögött ugyanaz az ember áll, aki a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson hagyott egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát”.

A médiában megjelent tudósítások szerint a gyanúsított rokonai mecsetbe járó muszlimként ismerték Dzsalilovot, aki azonban nem volt fanatikus. Dzsalilov VKontakte-oldala (a Facebook orosz megfelelője) vahabita tanokhoz vezető linkeket tartalmaz, de dzsihadista utalások nincsenek rajta. Ismerősei szerint hat éve élt Szentpéterváron, szerette a küzdősportokat és a popzenét, valamint több útlevele is volt.

A Kommersant című napilap online szerkesztősége úgy értesült, hogy Dzsalilovnak a robbanás után csak a feje maradt épen, az alapján azonosították.

A tűzoltó készülékbe beépített, golyókkal-csavarokkal megrakott robbanószerkezetet a hátizsákjában viselte. Az első sajtójelentések ezzel szemben még arról szóltak, hogy a támadó a bombát tartalmazó táskát hátrahagyva elmenekült.

A hétfői metrórobbantás következtében 14 ember meghalt és további 49 megsebesült. A merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI