2017. március 23., csütörtök

Ünnepelni mentek Londonba a tegnapi merénylet román sérültjei

A londoni parlament melletti Westminster-hídon elkövetett gázolásos merényletben megsérült román pár a férfi születésnapja alkalmából látogatott a brit fővárosba.


London, londoni merénylet, londoni terrortámadás, Scotland Yard, terrorizmus, Westminster-híd, Andreea Cristea, Andrei Burnaz
Az ütéstől a nő átzuhant a hídkorláton és a folyóba esett — Fotó: Jonathan Brady/AP/MTI
Életük egyik nagy napjára készültek, a szülinap alkalmából fiatalember Londonban szerette volna megkérni a szerelme kezét, de rémálom lett belőle.

A merényletben megsérült konstancai Andreea Cristeát, akit a Temzéből kellett kimenteni, megműtötték, de állapota továbbra is válságos; párja, a szintén konstancai Andrei Burnaz lábtörést szenvedett, a férfi a körülményekhez képest jól van.

A nőt az éjszaka folyamán műtötték meg, az operáció — amelynek során egy vérrögöt kellett eltávolítani — jól sikerült, majd átszállították a pácienst egy másik kórházba. Állapota továbbra is kritikus.

Szerdán a Westminster-hídnál egy autós gyalogosok egy csoportjába hajtott, aztán megkéselt egy rendőrt, és megpróbált bejutni a parlament épületébe, mielőtt a biztonságiak lelőtték.

A Scotland Yard legfrissebb adatai szerint a támadás során négyen — a merénylő, egy rendőr és két gyalogos; a korábbi tájékoztatások öt halottról szóltak — életüket vesztették, a támadás hét sérültje válságos állapotban van, további 29-et ápolnak kórházban.

A rendőség szerint a merénylő egyedül hajtotta végre a tettét.

Theresa May: brit volt a merénylő


Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott „a szélsőséges nézeteivel kapcsolatban felmerült aggályok” miatt — mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva a brit miniszterelnök.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák

May hozzátette ugyanakkor: ez múltbeli ügy, a merénylő az elmúlt időszakban nem került a hírszerzés látókörébe, és nem voltak előzetes hírszerzési értesülések arról, hogy mire készül.

A brit kormányfő elmondta azt is, hogy a parlament melletti Westminster-hídon elkövetett gázolásos merénylet sérültjei között — 12 brit állampolgár mellett — 3 francia gyermek, valamint 4 dél-koreai, 2-2 román és görög, illetve 1-1 német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.